+ 36 / 23 / 504 – 845
MŰSZAKI TÁMOGATÁS -849
EDI TANÁCSADÁS -847

A jó interfész alapvető fontosságú

A cégek egyre inkább támaszkodnak ERP rendszerükben az elektronikus adatcserére (EDI)

Sok iparágban ERP rendszer nélkül már nem tudnának működni. Ezen felül valószínűleg csak fele olyan hatékonyak lennének, ha a beszállító ERP rendszere nem lenne képes kommunikálni üzletfelei ERP rendszerével, vagy fordítva. Az ERP rendszerek különböző belső formátumokat használnak. Például, az IDoc-ot, amit az SAP, vagy az XML amit a Microsoft használ. Ahhoz, hogy a rendszerek az információt egymás között gyorsan tudják cserélni, megfelelő interfészekre van szükség. Az adatok megfelelő konverzióját általában EDI szolgáltatók valósítják meg. A ’közös nyelv’, amit az egész világon értenek az elektronikus adatcsere folyamán, az EDIFACT. Az adatküldőknek és fogadóknak gyakran saját EDIFACT leírásuk van az üzleti területükhöz igazítva. „A gyakorlatban az adatokat eXite rendszeren keresztül küldik és fogadják. Az eXite egy centralizált platform, ami több, mint 20.000 céget köt össze Közép- és Kelet-Európában”-mondta Gerd Marlovits, az EDITEL vezérigazgatója. A megrendeléseket, szállítóleveleket, számlákat, átutalási bizonylatokat, valamint más dokumentumokat a platform teljesen automatizált folyamatokként kezel. Az elmúlt években sok cég döntött úgy, hogy emeli az ERP rendszere hatékonyságát, azáltal, hogy hozzáad egy EDI kapcsolatot, mivel lecsökkenti a kézi adatbevitelt, és megszűnnek az abból adódó hibalehetőségek.

Az árucikkek adatainak felületek közötti továbbítása

30 évvel ezelőtt, amikor a számítógépek használata elterjedt az informatikusok már tudták, mennyire hasznos a jó interfész. Viszont abban az időben a szakértők még messze nem tudták kihasználni az interfészekben rejlő teljes potenciált. Manapság minden árucikk adata és a fogyasztók előrevetített igényei felhasználói felületeken jelennek meg, hogy csak 2 példát említsünk. „Sok üzletágban az árucikkek törzsadatai alkotják az alapot a további megrendelésekhez. Ausztriában ezeknek az adatoknak akár 230 jellemzője is lehet, és ezáltal egy termékről többféle információt szolgáltatnak, úgymint méret, súly, tápérték, allergének stb.,”-magyarázta Marlovits.

A termelési kapacitás beállításával csökken az élelmiszer hulladék

A kezelőfelületek egyre nagyobb szerephez jutnak az élelmiszeripar specifikus területein. Ezek között említhetjük a Vendor Managed Inventory (VMI), valamint a Collaborative Planning, Forecasting & Replenishment (CPFR), vagyis közös tervezés, előrejelzés és utánpótlás/feltöltést. Ezen koncepciók lényege, hogy a kereskedők helyett az élelmiszergyártók felé tolódik el az áruellátás figyelése. Ahhoz, hogy ez folyamat gördülékeny legyen, a gyártók és a kereskedők rendszeresen megosztják egy közös interfészen készletinformációikat és az eladott termékek darabszámát. Ezután a gyártók felhasználva ezeket az adatokat feltöltik az eladók polcait a kérdéses árucikkel. Ezáltal a tervezhetőség sokkal könnyebbé válik, mert a termelési kapacitást gyorsan a hiánycikk pótlására fordítják. Mindezeken felül megakadályozza a fölösleges termelést, ezáltal megszűnik az élelmiszer pazarlás.

Az EDI és az elektronikus felületek kiemelt szerepe

Az EDI interfész egyre nagyobb szerepet tölt be más iparágakban is. A logisztikai szolgáltatóknak, például, az olyan tényezők, mint költséghatékonyság, vagy a gyors válaszadás, a legalapvetőbbek. A kézi adatbevitel nemcsak lassú, de növeli a hibalehetőségek számát is. Egy ilyen hiba akár végzetes is lehet, kiváltképp a gyógyszeriparban, ahol az EDI biztosítja a gyógyszer tételszámának és lejárati idejének hibamentes ellenőrzését. A pénzügyi szektorban az EDI lehetővé teszi a nagyszámú utalást, a riportok elküldését a szakhatóságoknak, míg az autóiparban megvalósítható az úgynevezett „Just-in-time” módszere, amikor a szállítást igény szerint azonnal megkezdik.

Web EDI alkalmazás, mint internetes interfész

Míg bizton állíthatjuk, hogy egyes üzletágakban az élet és a munka már elképzelhetetlen lenne EDI rendszer nélkül, még mindig vannak kisebb vállalkozások, ahol a technikai háttér ezt nem teszi lehetővé. Gyakori, hogy financiális okokból nem veszik igénybe semelyik ERP rendszert, és ezáltal nem tudják kiaknázni az EDI adta integrált lehetőségeket. Azonban a nagyobb üzleti partnerek fő beszállítójaként elvárják tőlük, hogy elektronikus számlát állítsanak ki. Van egy ’kiskapu’, ami mindenki számára előnyökkel jár. A költséghatékony Web EDI szolgáltatást igénybe véve, a cégek manuálisan kitölthetik az elektronikus számlákat egy internetes felületen. Az adatokat fogadó cég nem látja a különbséget, hogy integrált, vagy Web EDI adat érkezett, és ugyanúgy strukturáltan dolgozza azt fel, mint bármely másikat. A Web EDI használatához csupán internetre van szükség. A felhasználó jelszavával bejelentkezik a Web EDI applikációba, és a webes felületen begépeli az adatokat.

iStockphoto copyright Maxiphoto

Kérjük, aktiválja a cookie-kat a böngésző beállításaiban, hogy a weboldal teljes tartalmát el tudja érni.
Jelenleg elavult böngészőt használ, mely biztonsági hiányosságokhoz és csökkentett felhasználói élményhez vezethet.
Hogyan frissítheti egyszerűen böngészőjét.