+ 36 / 23 / 504 – 845
MŰSZAKI TÁMOGATÁS -849
EDI TANÁCSADÁS -847

EDI A-tól Z-ig

Itt találja az elektronikus adatcsere (EDI) témájához kapcsolódó legfontosabb műszaki kifejezéseket és magyarázatukat. Szívesen válaszolunk személyesen is kérdéseire! Keressen minket a +36/23/504 845 telefonszámon vagy e-mailben az info (kukac) editel.hu címre.

A

ACCOUNT
Az eXite-ban az Account olyan vállalatot jelent, amely az eXite® szolgáltatás felhasználója. Egy Account-hoz több postafiók rendelhető.
ACCOUNTING
Díjszámítás
ACCOUNTING DATA
Információ az adatmennyiségről a díjszámításhoz.
ACKNOWLEDGEMENT
Visszaigazolás egy elküldött üzenetről. Az eXite®-ban a felhasználó opcionálisan beállíthatja, hogy szeretne-e visszaigazolást kapni az üzenetek kiküldéséről vagy továbbításáról. Ez EDIFACT, XML vagy e-mail formátumban lehetséges.
ALIAS NAME
→ Mailbox

C

CHARACTER SET
A character set meghatározza a küldő, és a címzett karaktereinek számát. Ha a karaktercsoportok eltérnek egymástól (pl. latin és ciril betűk), akkor az üzenetek egy szabványos formátumba kerülnek átírásra.

D

DATAVOLUME
Az az adatmennyiség, amely továbbításra kerül az eXite®-felé feldolgozásra. Ez tartalmazhat több adatcserét (→Interchange) is különböző címzettek felé.
DISTRIBUTION LIST
Az elosztási lista különböző címek listáját tartalmazza. Ha egy üzenet az elosztási lista felé kerül továbbításra, akkor az összes benne foglalt címzetthez eljut az üzenet.

E

EANCOM

A fogyasztási cikkek területén használatos EANCOM (European Article Number Communication) a globális UN/EDIFACT üzenetszabvány részhalmaza. Az EANCOM a GS1 kódrendszerre épül, amely azonosít termékeket, vállalatokat és logisztikai egységeket. Ez a legszélesebb körben használatos EDI szabvány.

További információt talál ezel kapcsolatban az EANCOM üzenetek oldalunkon.

ECODEX
Az ECODEX (Electronic Commercial Data Exchange) e-business platform a mai eXite Business Integration Network elődje.
EDIFACT
A UN/EDIFACT (United Nations/Electronic Data Interchange for Administration, Commerce and Transport) egy globális, iparágakon átívelő szabvány az elektronikus adatcseréhez, amelyet a ’80-as évek végén fejlesztett ki az ENSZ. A UN/EDIFACT több mint 200 különböző üzenettípust tartalmaz, és megközelítőleg 300.000 vállalat használja világszerte.
ENVELOPE
Minden EDI-üzenet a borítékja alapján kerül azonosításra, amely a címzést tartalmazza. A boríték EDIFACT vagy XML formátumú lehet.
EVENT
eXite-tal véghezvitt tevékenység, pl.: EDI üzenet átvitele.
eXite
Az eXite Business Integration Network magas rendelkezésre állású üzleti integrációs hálózat, amely lehetővé teszi az ellátási lánc összes folyamatának automatikus lebonyolítását: az elektronikus megrendelést, az elektronikus szállítólevelet, a papírmentes számlázást, az átvételi értesítést, a visszaküldési értesítést, az értékesítési jelentést, a leltárkészlet jelentést csakúgy, mint a logisztikai információk, banki átutalások, átutalási értesítések, számlakivonatok, törzsadatok és még sok más dokumentum cseréjét. A központi platformot jelenleg több, mint 20.000 vállalat használja elektronikus adatcserére a közép-kelet európai régióban. Évente több, mint 400 millió tranzakció megy végbe az eXite-on.
eXite-INTERCHANGE-ID
Az eXite INTERCHANGE-ID egy egyedi 6 karakterből álló számsor, amelyet az eXite® rendel hozzá az adott → interchange-hez.
eXite-TAG-ID
Az eXite TAG-ID-n keresztül kereshetők a →session-ök és az →event-ek, melyek eXite® session-höz vannak rendelve.

G

GATEWAY
A gateway-ek segítségével valósul meg az adatcsere az eXite®-hoz csatlakozó harmadik fél felé.
GLN

A GLN (Global Location Number) használatával címeket (fizikai vagy jogi) lehet azonosítani, melyekre az ellátási láncban szükség lehet. A 13 jegyű azonosítószám GS1 prefixszel kezdődik, helyazonosító számsorral folytatódik, majd egy ellenőrzőszámmal zárul. A GLN lehetővé teszi a fizikai helyszínek és jogi személyek egyedi, illetve egyértelmű azonosítását. Ezen adatok előfeltételei az e-kereskedelem (elektronikus adatcsere - EDI, elektronikus törzsadat csere) megvalósításának.

GS1

A GS1 egy nemzetközi szabványosító szervezet, amely a logisztikai szabványok gondozása és fejlesztése végett jött létre (termék-, szállítási egység-, helyazonosító szám, RFID, EDI üzenetek).

További információ a GS1 Hungary weboldalán.

I

INHOUSE FILE
Az Inhouse fájlok az ügyviteli rendszer által exportált, illetve importált saját adatformátumot jelentenek, és nem felelnek meg az egyik EDI szabványnak sem (pl.: csv. vagy txt.).
INTERCHANGE
Az interchange egy EDI üzenet információs csomagja (EDIFACT formátumban UNB-től UNZ-ig), mint például egy megrendelés vagy egy számla.
INTERCHANGE ID
→ eXite Interchange-ID

L

LOG
A log tartalmazza az összes tevékenység protokollját az eXite® rendszeren belül, és egy web alapú interfész segítségével tekinthető meg.
LOGICAL MAILBOX
→ Mailbox

M

MAILBOX
A mailbox szolgál a beérkező EDI üzenetek tárolására. A fizikai mailbox határozza meg az üzenetek mentésének helyét. A mailbox név 15 alfanumerikus jelből állhat. Az eXite-on belül a →GLN szolgál a Mailbox leírására. A címzésre szolgáló logikai mailboxot egy fizikai mailboxhoz kell hozzárendelni. Ebből kifolyólag „alias name”-nek és „nickname”-nek is nevezhetjük.
MDN
A Message Disposition Notification (MDN) a címzett szignált visszaigazolása és ennélfogva a feladó bizonyítéka az EDI üzenet átvételéről.

N

NICKNAME
→ Mailbox

P

P2P PROTOKOLL
A p2p (peer to peer) eXite protokollal valósul meg az eXite-tal az optimális kommunikáció. Számos eXite funkciót támogat, és garantálja a legmagasabb biztonságot az adatátvitel során.
PARTNER
A partner az EDI üzenet feladója vagy címzettje.
PHYSICAL MAILBOX
→ Mailbox

R

RECEIVING DATA
Adatállomány, amely az eXite által kerül a címzetthez.
RECIPIENT
A címzett specifikációja meghatározza a cél-mailboxot vagy -gateway-t (belső/külső) egy EDI üzenetben.

S

SEGMENTS
A szegmensek egy →EDIFACT üzenet logikai részei. Ezek egy 3 betűs alfanumerikus kóddal kerülnek azonosításra. Ilyen módon jelenti az „UNH” szegmens egy adott dokumentum →interchange-en belüli kezdetét.
SENDER
Egy EDI üzenet feladója.
SENDER DATA
Adatállomány továbbítva az eXite-on keresztül, egy tranzakció keretében. Az elküldött adatok tetszőleges számú →interchange-ből állhatnak.
SESSION
Session az eXite szolgáltatásban, amely a bejelentkezéssel indul és kijelentkezéssel ér véget.
SESSION AUDIT FILE
A protokoll tartalmaz egy logot minden átvitt fájlról. Az eXite felhasználó ezt minden eXite® session-nel megkapja. A session audit fájl bizonyítékként használható az adatátvitel végbementéről, és lehetővé teszi a felhasználó számára a tranzakció hitelességének és integritásának ellenőrzését.

T

TAG-ID
→ eXite TAG-ID
TEILNEHMER

A participant vagy user az eXite szolgáltatást használó ügyfelet jelenti.

W

WEB USER INFORMATION SYSTEM
A web user information system egy interfész, amelyen keresztül az eXite® felhasználó információhoz jut a mailboxáról és az elküldött üzenetek státuszáról.

X

X.12
Az X.12 egy nemzeti EDI szabvány az Egyesült Államokban és Kanadában. A nagy amerikai vállalatok külföldi beszállítóiktól is ezt a szabványt várják el.
X.400
Az X.400 egy e-mail rendszer, amelyet egyes európai országokban (pl. Németország, Franciaország és Hollandia) elektronikus adatcsere céljára is alkalmaznak.
XML
Az eXtensible Markup Language (XML) strukturált adatok leírására és megjelenítésére szolgál. Ennek a tulajdonságának köszönhetően az EDI keretein belül is használják.
XML ADRESS CONTAINER
Az XML adress container strukturálatlan adatok továbbítására szolgál az eXite-on keresztül.
Kérjük, aktiválja a cookie-kat a böngésző beállításaiban, hogy a weboldal teljes tartalmát el tudja érni.
Jelenleg elavult böngészőt használ, mely biztonsági hiányosságokhoz és csökkentett felhasználói élményhez vezethet.
Hogyan frissítheti egyszerűen böngészőjét.