+ 36 / 23 / 504 – 845
MŰSZAKI TÁMOGATÁS -849
EDI TANÁCSADÁS -847
Ajánlatkérés

EDI A-tól Z-ig

Itt találja az elektronikus adatcsere (EDI) témájához kapcsolódó legfontosabb műszaki kifejezéseket és magyarázatukat. Szívesen válaszolunk személyesen is kérdéseire! Keressen minket a +36/23/504 845 telefonszámon vagy e-mailben az info (kukac) editel.hu címre.

A

ACCOUNT
Az eXite-ban az Account olyan vállalatot jelent, amely az eXite® szolgáltatás felhasználója. Egy Account-hoz több postafiók rendelhető.
ACCOUNTING
Díjszámítás
ACCOUNTING DATA
Információ az adatmennyiségről a díjszámításhoz.
ALIAS NAME
Ezt a kifejezést akkor használjuk, ha annak az eredeti cégnek a neve, amelyre a Fizikai Boxot létrehozták, megváltozik, vagy ha leányvállalatokat adnak az anyavállalathoz, amelyhez a Physical Boxot létrehozták, hogy az üzeneteket az anyavállalaton keresztül lehessen fogadni és elküldeni. Így a logikai postafiókok, amelyeknek egy bizonyos fizikai postafiókhoz kell tartozniuk, kijelölésre kerülnek.
APERAK
Az APERAK (Application Error and Acknowledgement Message) egy megerősítő üzenet, amelyet az eredeti üzenetet fogadó fél küld az eredeti üzenetet kibocsátó félnek, megerősítésként az üzenet kibocsátója számára, hogy az eredeti üzenetet fogadta a címzett alkalmazása vagy hogy jóváhagyja és listázza a hibákat, amelyek e folyamat közben felmerültek.
AS1, AS2, AS3, AS4
Az AS2 (Applicability Statement 2) egy kommunikációs protokoll, amelyet az S/MIME szabványt használó HTTP protokollon alapuló, üzleti partnerek közötti elektronikus adatcserére használnak. Ez a protokoll két módban futhat, szinkron és aszinkron. Az e protokoll használatával történő kommunikáció felállításakor tájékoztatni kell a partnert, hogy a kommunikáció várhatóan melyik módban fog megtörténni.
ASN
Az ASN (Advanced Shipping Notice) a folyamatban lévő szállításokról értesít. Az ASN általában a szállítás időpontjáról és a szállítmány jellemzőiről ad tájékoztatást, hogy az ügyfél fel tudjon készülni a szállítmány átvételére. Ez a lépés a just-in-time folyamatok egy fontos eleme. Kivitelezhető például az EDIFACT DESADV üzenettel, vagy a VDA 4987 és az X12 EDI 856 szabványokkal.
AUTACK
Az AUTACK (Authorization Acknowledgement) egy nyugtázó üzenet, amely az elektronikus aláírás és a kapcsolódó információk ellenőrzésére szolgál, és kijelenti, hogy a címzettnek ellenőriznie kell az aláírást vagy a titkosítást. A feldolgozás során az elektronikus aláírás-ellenőrzés eredményétől függően két állapot kerül felhasználásra. Ha az aláírást nem sikerült ellenőrizni, az ellenőrzés nem volt megfelelő, így az üzenetet nem fogadja el a rendszer, és negatív AUTACK üzenetet küld, amely szerint az aláírás ellenőrzése során hibát találtak.

B

B2B
A B2B (Business to Business) a gazdasági társaságok közötti üzleti kapcsolat megjelölése. A kereskedő cégek ilyen kapcsolatban nem szolgálják ki a fogyasztókat. Az angol kifejezésben, konkrétan a rövidítésben a "to" kifejezést a 2-es szám váltotta fel, amelyet az angolban szinte azonosan ejtenek. A kapcsolat úgy fejezhető ki, hogy kereskedő → kereskedő. A B2B koncepció két vállalat közötti üzleti kapcsolatokra és kommunikációra utal. A B2B koncepció az elektronikus üzlet (e-business) legrégebbi összetevője. A B2B kapcsolatok többnyire az elektronikus adatcsere elvén működnek.
BIG DATA
Nagyobb és összetett, főként új forrásokból és adatbázisokból származó, egységes szerkezet nélküli adathalmazokról van szó, amelyek mérete meghaladja az általánosan használt szoftvereszközök rögzítésére, elemzésére, kezelésére és feldolgozására való képességét. ésszerű időn belül. Ez a hatalmas mennyiségű adat felhasználható olyan üzleti problémák megoldására, amelyek korábban megoldhatatlanok voltak.
BMR
BMR (Business Monitoring and Reporting) vagy a teljes üzleti ügymenet nyomon követése a megrendeléstől kezdve szállítóleveleken, nyugtákon, számlákon, visszaigazoló üzeneteken stb. a fizetési értesítésig, meghatározott jelentések automatikus elküldésével.

C

CAD/CAM
CAD (Computer-Aided Design) és CAM (Computer Aided Manufacturing) fájlokat a nagy precizitást igénylő terméktervezésre, -modellezésre és -létrehozásra használják. A CAD és CAM fájlok az EDI segítségével elektronikus és automata formában küldehtőek el.
CALDEL
A CALDEL (Call Delivery) egy ODETTE által definiált EDI üzenet, amely az EDIFACT DELJIT (Delivery Just-in-time) szabványon alapul. A futószalagra történő just-in-time szállításokhoz szükséges, rövid távú szállítási utasításokat tartalmaz.
CCF
A eXitePRO - CCF egy EDI alapú elszámolóközpont, amelyet a EDITEL üzemeltet. A szolgáltatást kifejezetten az autóipar. Kapcsolatot biztosít a legfontosabb VAN-okhoz és az összes jelenleg használatos EDI szabványt támogatja: EDIFACT, ODETTE, VDA X12, valamint az ERP és WMS-szolgáltatók által használt XML üzenettípusokat (XML, IDoc, pozicionált szövegfájl, csv) is.
CHARACTER SET
A character set meghatározza a küldő, és a címzett karaktereinek számát. Ha a karaktercsoportok eltérnek egymástól (pl. latin és ciril betűk), akkor az üzenetek egy szabványos formátumba kerülnek átírásra.
CI
A CI (Competitive Intelligence) versenyintelligencia, azaz azonosítás, megfigyelés, verseny- és kritikai elemzés, valamint a versenytársak gyenge pontjainak felkutatása.
CIDX
A CIDX (Chemical Industry Data Exchange) szabványügyi szervezetként működik, amely támogatja és karbantartja a Chem eStandards szabványos üzenetváltást. A Chem eStandards XML-dokumentumtípus-definíciókat (DTD) definiál, amelyek leírják a szolgáltatások tartalmát egy rendszerek között váltott üzenetben. Az üzenet szerkezete megegyezik az RNIF 1.1 RosettaNet objektummal, eltérésekkel a szolgáltatástartalomban és néhány fejlécértékben. Ha egyezés van a CIDX szabványok és a RosettaNet üzenetek között, a CIDX szabvány átveszi a RosettaNet elemneveket és adatstruktúrákat.
CII
A CII (Cross Industry Invoice) egy műszaki specifikáció, amellyel üzenetszintaxist lehet létrehozni, amely globálisan cserélhető a kereskedelmi partnerek között. Az UN/CEFACT-nál fejlesztették ki számos kereskedelmi szervezet közreműködésével, mint például a GS1, EUROFER, CIDX, EDIFICE, AIAG/ODETTE/JAMA, GHX, UK e-Government, UK HM Customs & Excise és EDS.
COMDIS
A COMDIS (Kereskedelmi vita) egy vagy több INVOIC üzenettel (pl. kereskedelmi számla, jóváírás stb.) kapcsolatos kereskedelmi -számla problémára vonatkozó értesítés, amelyet általában a vevő hoz fel, hogy tájékoztassa a szállítót arról, hogy valami hibát találtak az INVOIC üzenettel kapcsolatban. (hibás ár, hibás áruazonosítás, ki nem szállított vagy hibásan leszállított áru...), amely részletesen leírja a leszállított árut vagy a nyújtott szolgáltatásokat.
CONNECT:DIRECT
A Connect:Direct (eredeti nevén NDM – Network Data Mover) egy számítógépes szoftvertermék, amely fájlokat továbbít nagyszámítógépek és/vagy középkategóriás számítógépek között. Nagyszámítógépekhez fejlesztették ki, és a termék növekedésével más platformokat is hozzáadtak. Az NDM-et 1993-ban Connect:Direct névre keresztelték, miután a Sterling Software felvásárolta a Systems Center, Inc.-t. 1996-ban a Sterling Software nyilvános kiválást hajtott végre a Sterling Commerce nevű új entitásba, amely a Communications Software Groupból és a Sterling EDI Networkből állt. 2000-ben az SBC Communications megvásárolta a Sterling Commerce-t, és 2010-ig birtokában volt.
CONTRL
A CONTRL (Control) az első megerősítő üzenet, amely ellenőrzi az adott dokumentum szintaxisának helyességét, amely szintaktikailag megerősíti vagy elutasítja a fogadott EDI cserét, illetve szintaktikai hibákat jelző üzenetet hoz létre.
CREMUL
A CREMUL (Credit Multiple - tömeges hitelezési tanácsadás) az EDIFACT szabvány szerinti jelentés, amely a bank rendelkezésére álló összes információt tartalmazza az ügyfél számláján jóváírt összegekről, és számos jóváírási nyilvántartást, amelyek mindegyike több tranzakciót is tartalmazhat. Az üzenettel a fizetés feladójától kapott információk alapján automatikusan beszámíthatók a nyitott nyilvántartások az adósok rendszerében.
CSV
A CSV (vesszővel elválasztott értékek) egy elválasztókkal ellátott szöveges fájl. Leggyakrabban vesszőt használ az értékek elválasztására, de célszerű pontosvesszőt használni elválasztóként, így vesszővel lehet elválasztani a numerikus értékeket. A fájl minden sora adatrekord, és egy vagy több határolóval elválasztott mezőből áll. A CSV-fájlok általában táblázatos adatokat (számokat és szöveget) egyszerű szövegként tárolnak, ebben az esetben minden sorban ugyanannyi mező van.

D

DATAVOLUME
Az az adatmennyiség, amely továbbításra kerül az eXite®-felé feldolgozásra. Ez tartalmazhat több adatcserét (→Interchange) is különböző címzettek felé.
DEBMUL
A DEBMUL (MULTiple DEBit Advice Message) egy üzenet, amelyet a számlát kezelő pénzintézet küld a számlatulajdonosnak vagy egy harmadik félnek, aki előzetesen kétoldalúan megállapodott arról, hogy bizonyos összeget (összegeket) leterheltek vagy le fognak vonni a számlájáról (számláiról). ) a megadott esedékesség napján a hivatkozott üzleti ügylet(ek) elszámolása során. A többszörös terhelési tanácsok nemzeti és nemzetközi alkalmazásokhoz egyaránt használhatók. Az adminisztrációval, kereskedelemmel és közlekedéssel kapcsolatos univerzális gyakorlaton alapul, és nem függ a vállalkozás vagy az iparág típusától.
DELFOR
A DELFOR (Delivery Forecast and Instruction – szállítási terv) az EDIFACT szabványnak megfelelő jelentés, amelyet az autóiparban a rendelési folyamatokhoz használnak. Ezt a vevő küldi el a szállítónak, és a szállítási határidők, mennyiségek, csomagolás stb. ütemtervének és követelményeinek meghatározására szolgál, általában féléves, vagy legfeljebb éves időkeretben.
DELINS
A DELINS (Delivery Instructions) az EDIFACT szabványnak megfelelő jelentés, amely az alkatrész szállításának meghatározására szolgál. A visszahívási terv (DELFOR) kiegészítésére szolgál. Ennek a jelentésnek a használata megkönnyíti a megrendelés teljesítését, mivel mechanizmust biztosít az ügyfél számára, hogy pontos szállítási ütemtervet készítsen, és a DELFOR jelentéseknél gyakoribb kiszállításokat, jellemzően heti szállítási tervezést.
DELJIS
A DELJIS (Delivery Just in Sequence) az EDIFACT szabványnak megfelelő üzenet, amely a beszállító számára a szállítások pontos sorrendjéről és a szállítási helyre vonatkozó követelményekről szóló utasítások továbbítására szolgál Just In Sequence (JIS) módban. Az ellátási terv (DELFOR) kiegészítésére szolgál. Ennek az üzenetnek a használata megkönnyíti a JIS rendelések végrehajtását, mivel a vevő számára olyan mechanizmust biztosít, amely a nap 24 órájában, a DELFOR üzeneteknél gyakoribb kézbesítéssel pontos szállítási ütemtervet készíthet, pl. , a napi szállítási tervezés gyakoriságával és főként a gyártósor ütemezése szerint.
DELJIT
A DELJIT (Just-in-time szállítás) egy EDIFACT üzenet, amely a szállítót a szállítás pontos sorrendjéről és a just-in-time ütemezés követelményeiről értesíti. A szállítási ütemezés üzenetet (DELFOR) egészíti ki. Ennek az üzenetnek a használata megkönnyíti a JIT (Just-in-time) kézbesítés gyakorlatát, mivel a gyártók számára egy olyan mechanizmust biztosít, mellyel 24 órás időtartamra adhatnak ki precíz szállítási ütemezési utasításokat, gyakrabban, mint egy általános szállítási ütemezés üzenettel. Ez lehetővé teszi a szállítás napi tervezését a heti tervezési ütemtervekkel szemben.
DESADV
A DESADV (DESpatch ADVice) egy az ASN-hez hasonló EDIFACT üzenet, amelyet a beszállító küld a gyártó felé az anyagok és alkatrészek fizikai szállításáról. A gyártó általában még azelőtt kézhez kapja, hogy az áru fizikailag megérkezett volna a raktárba vagy az összeszerelő sorra. Az üzenet így lehetőséget biztosít a gyártó számára kirakodási kapacitása és termelése hatékony megtervezésére.
DIRDEB
DIRDEB (DIRECT DEBit Message). A beszedés megkezdése előtt általában bizonyos szerződéseket kötnek, például szerződést a hitelező és bankja között (különösen a kölcsön feltételeinek és a beszedés típusának meghatározásáról), megállapodást a kölcsönfelvevő és a hitelfelvevő bankja között (pl. előzetes engedélyezés és a behajtás feltétele), vagy a Hitelező és a Kölcsönvevő között . A beszedést a hitelező megküldi a hitelező bankjának, utasítva azt, hogy követeljen bizonyos összeget az adós(ok)tól, és jóváírja az összeg(ek)et a jegyzőkönyvben megjelölt számlán, amelyet a hitelező bankja a hivatkozott ügyletek kiegyenlítésére szolgál. A jelen dokumentumban a „hitelező” kifejezés a kedvezményezettre vonatkozik, az „adós” kifejezés pedig a megbízóra vagy a fizetőre vonatkozik. A „bank” kifejezés bármely pénzintézetként értelmezhető. Az „előzetes engedélyezés” kifejezés a kölcsönadó és a kölcsönfelvevő között létrejött megállapodásra utal, amely vagy automatikusan a kérésnek megfelelően ír le, vagy pedig a leírásról, kivéve, ha a hitelfelvevő egy bizonyos időn belül lemond. A szerződés megköthető a hitelfelvevő és bankja között is, függetlenül a DIRDEB összegétől.
DISTRIBUTION LIST
Az elosztási lista különböző címek listáját tartalmazza. Ha egy üzenet az elosztási lista felé kerül továbbításra, akkor az összes benne foglalt címzetthez eljut az üzenet.

E

E-GOVERNMENT
E-Government is the use of technological communication devices such as computers and the Internet to provide public services to citizens and others in a country or region. E-government offers new opportunities for more direct and convenient access of citizens to the government and for the provision of services by the government directly to citizens. The term consists of digital interactions between a citizen and their government (C2G), between governments and other government agencies (G2G), between government and citizens (G2C), between government and employees (G2E), and between government and businesses/businesses (G2B).
E-MOBILITÁS
Az elektromobilitás leegyszerűsítve az elektromos energiát használó mozgást vagy az elektromos hajtású közlekedési eszközök működtetését jelenti. Ez a fogalom magában foglalja az elektromos autók, elektromos kerékpárok, elektromos motorkerékpárok üzemeltetését, valamint a tömegközlekedést, például az elektromos vonatokat, villamosokat, metrókat, trolibuszokat, elektromos buszokat, elektromos hajókat vagy elektromos repülőgépeket. A megújuló energiával együtt az elektromobilitás a közlekedési infrastruktúra része, amely segít mérsékelni az ember által előidézett klímaváltozást, ami a fenntartható fejlődés előfeltétele.
EANCOM
Az EANCOM® (European Article Number Communication) a nemzetközileg szabványosított UN/EDIFACT jelentési szabvány egy részhalmaza. Az EANCOM® a termékek, a cím (vállalat) és a logisztikai egységek fizikai azonosítására szolgáló GS1 számozási rendszeren alapul (GTIN [Global Trade Item Number], GLN [Global Location Number] és SSCC [Serial Shipping Container Code]). Az üzleti dokumentumok elektronikus cseréjének legelterjedtebb és nemzetközileg egyedülálló szabványos formátuma (EDI=Electronic Data Interchange). További információk a www.gs1hu.org oldalon találhatók.
ECODEX
Az ECODEX (Electronic Commercial Data Exchange) e-business platform a mai eXite Business Integration Network elődje.
EDIFACT
Az UN/EDIFACT (United Nations/Electronic Data Interchange for Administration, Commerce and Transport) az ENSZ által a 80-as évek végén kifejlesztett globális, iparágak közötti EDI üzenetszabvány az elektronikus adatcseréhez. Az UN/EDIFACT főként az FMCG szektorban, de emellett többek között az autóiparban is használatos, és több mint 200 különböző típusú üzenetet tartalmaz. Cégek százezrei használják szerte a világon.
ENGDAT
Az ENGDAT (Engineering Data Message) egy EDI szabvány, amelyet CAD (Computer-Aided Design) fájlok elektronikus cseréjére használnak.
ENVELOPE (BORÍTÉK)
Minden EDI üzenet azonosítható a borítékáról. A boríték általában a feladó és a címzett címinformációi mellett (GLN vagy ODETTE ID formájában) tartalmazza a boríték létrehozásának dátumát és időpontját, valamint az üzenet típusát. A borítékok EDIFACT vagy XML formátumúak lehetnek.
ERP
ERP (Enterprise Resource Planning) egy a belső üzleti folyamatok és erőforrások integrálását szolgáló rendszer. Segít az ügyfelek jobb megértésében, a gyártás hatékonyabbá tételében és a minőségi termékek pontos és megfizethető szállításában.
EVENT
eXite-tal véghezvitt tevékenység, pl.: EDI üzenet átvitele.
eXite
Az eXite Business Integration Network magas rendelkezésre állású üzleti integrációs hálózat, amely lehetővé teszi az ellátási lánc összes folyamatának automatikus lebonyolítását: az elektronikus megrendelést, az elektronikus szállítólevelet, a papírmentes számlázást, az átvételi értesítést, a visszaküldési értesítést, az értékesítési jelentést, a leltárkészlet jelentést csakúgy, mint a logisztikai információk, banki átutalások, átutalási értesítések, számlakivonatok, törzsadatok és még sok más dokumentum cseréjét. A központi platformot jelenleg több, mint 20.000 vállalat használja elektronikus adatcserére a közép-kelet európai régióban. Évente több, mint 400 millió tranzakció megy végbe az eXite-on.
eXite-INTERCHANGE-ID
Az eXite INTERCHANGE-ID egy egyedi 6 karakterből álló számsor, amelyet az eXite® rendel hozzá az adott → interchange-hez.
eXite-TAG-ID
Az eXite TAG-ID-n keresztül kereshetők a →session-ök és az →event-ek, melyek eXite® session-höz vannak rendelve.

F

FELHŐ
a szolgáltató szerverein tárolt szolgáltatások vagy programok nyújtása, amelyeket az ügyfél (felhasználó) távolról és alapvetően bárhonnan elér. A felhőfelhasználók jellemzően nem a saját technológiájukért, azaz a hardver és szoftver vásárlásáért fizetnek, hanem annak használatáért.
FTP
Az FTP (File Transfer Protocol) egy kliens-szerver protokoll, amely két kommunikációs csatornára támaszkodik a kliens és a kiszolgáló között. Ez egy olyan régi protokoll, amelyet döntő fontosságú biztonsági alkalmazásokhoz már nem szabad felhasználni. Az FTP / S azonban egy olyan biztonsági kiterjesztés, amely egy SSL / TLS biztonsági réteggel egészíti ki a FTP protokollt.

G

GATEWAYS
Az átjáró (Gateaway) az eXite® hálózathoz csatlakozó harmadik felek elektronikus adatainak cseréjére szolgál. (kilépési link)
GLN

A GLN (Global Location Number) használatával címeket (fizikai vagy jogi) lehet azonosítani, melyekre az ellátási láncban szükség lehet. A 13 jegyű azonosítószám GS1 prefixszel kezdődik, helyazonosító számsorral folytatódik, majd egy ellenőrzőszámmal zárul. A GLN lehetővé teszi a fizikai helyszínek és jogi személyek egyedi, illetve egyértelmű azonosítását. Ezen adatok előfeltételei az e-kereskedelem (elektronikus adatcsere - EDI, elektronikus törzsadat csere) megvalósításának.

GS1

A GS1 egy nemzetközi szabványosító szervezet, amely a logisztikai szabványok gondozása és fejlesztése végett jött létre (termék-, szállítási egység-, helyazonosító szám, RFID, EDI üzenetek).

További információ a GS1 Hungary weboldalán.

H

HTTP
A HTTP / HTTPS (Hyper Text Transfer Protocol / Secure) egy kérés-válasz protokoll webalapú kommunikációhoz, amely szintén támogatja az SSL / TLS biztonsági kiterjesztést. Ez a B2B kommunikációs protokollok, mint például az AS2 vagy a WS-SOAP alapja.

I

INHOUSE FILE
Az Inhouse fájlok az ügyviteli rendszer által exportált, illetve importált saját adatformátumot jelentenek, és nem felelnek meg az egyik EDI szabványnak sem (pl.: csv. vagy txt.).
INTERCHANGE
Az interchange egy EDI üzenet információs csomagja (EDIFACT formátumban UNB-től UNZ-ig), mint például egy megrendelés vagy egy számla.
INTERCHANGE ID
→ eXite Interchange-ID
INVOIC
Az INVOIC (számla) egy olyan EDIFACT üzenet, amellyel számlázási információkat lehet az ügyfél és a szállító között kicserélni.

J

JIS
A JIS (Just-in-sequence) egy leltározási stratégia, amely a JIT (just-in-time) folyamatot segíti elő. Segítségével az összeszereléskor az alkatrészek és tartozékok pontosan (megfelelő sorrendben) érkeznek a gyártósorra. A JIS-folyamatok jelentősen növelik a termelés hatékonyságát és a termelékenységet. Megvalósulásuk a szállítási és ütemezési információk cseréjének nagy pontosságát igényli, mely általában az EDI segítségével érhető el.
JIT
A JIT (Just-in-time) egy készletezési stratégia, amelyet a japán autógyártó, Toyota fejlesztett ki az 1970-es években. A JIT folyamatok segítségével az alkatrészeket pontosan akkor szállítják az összeszerelő gépsorokra, amikor a gyártási folyamat azt megkívánja, így kerülve el a készletezés és a tárolás szükségességét.

L

LOG
A log tartalmazza az összes tevékenység protokollját az eXite® rendszeren belül, és egy web alapú interfész segítségével tekinthető meg.
LOGICAL MAILBOX
→ Mailbox

M

MAILBOX
A mailbox szolgál a beérkező EDI üzenetek tárolására. A fizikai mailbox határozza meg az üzenetek mentésének helyét. A mailbox név 15 alfanumerikus jelből állhat. Az eXite-on belül a →GLN szolgál a Mailbox leírására. A címzésre szolgáló logikai mailboxot egy fizikai mailboxhoz kell hozzárendelni. Ebből kifolyólag „alias name”-nek és „nickname”-nek is nevezhetjük.
MDN
A Message Disposition Notification (MDN) a címzett szignált visszaigazolása és ennélfogva a feladó bizonyítéka az EDI üzenet átvételéről.
MEGERŐSÍTÉS
Az üzenet elküldésének megerősítése. Az eXite® online szolgáltatások részeként az eXite® felhasználók választhatnak, hogy EDIFACT vagy XML üzeneteket szeretnének-e kapni az üzenetek kézbesítéséről vagy e-mailben történő továbbításáról.

N

NICKNAME
→ Mailbox

O

ODETTE
Az Odette (the Organization for Data Exchange by Teletransmission in Europe) egy páneurópai együttműködés és szolgáltató platform, amely az egész autóipari hálózatot kiszolgálja. A hálózat célja, hogy összehozza az ellátási lánc és a technológia szakembereit szabványok, best practice gyakorlatok és a gépjárműipar működését támogató szolgáltatások kialakítása érdekében. Az ODETTE számos szabványosított autóipari EDI üzenetet hozott létre, amelyeket széles körben használnak az ágazatban.
OEM
Az OEM (Original Equipment Manufacturer) azokat a gyártókat jelenti az autóiparban, akik a befejezett végterméket gyártják és forgalmazzák, mint például a Škoda Auto, a Volkswagen, a BMW, a Mercedes-Benz, a TPCA, a KIA, a Jaguar Land Rover (JLR), stb.
OFTP
Az OFTP (Odette File Transfer Protocol) egy 1986-ban létrehozott protokoll, amelyet elsősorban az autó- és a gyártóiparban használnak az EDI kommunikáció során.
OFTP2
Az OFTP2 (Odette File Transfer Protocol 2) protokollt 2007-ben írták kifejezetten az üzleti dokumentumok interneten, ISDN és X.25 hálózatokon történő biztonságos cseréjére, további lehetséges biztonsági kiegészítésekkel. Az OFTP 2 egy VAN (Value Added Network) segítségével pontpont vagy közvetett kapcsolatként is működhet.

P

P2P PROTOKOLL
A p2p (peer to peer) eXite protokollal valósul meg az eXite-tal az optimális kommunikáció. Számos eXite funkciót támogat, és garantálja a legmagasabb biztonságot az adatátvitel során.
PARTNER
A partner az EDI üzenet feladója vagy címzettje.
PHYSICAL MAILBOX
→ Mailbox
POP3
A POP3 (Post Office Protocol 3) az e-mailek fogadására szolgáló szabvány protokoll legújabb verziója.

R

RECADV
A RECADV (RECeiving ADVice) egy olyan EDIFACT üzenet, amely kifejezetten az áruátvételi elismervény küldésére szolgál. Ez az üzenet különösen nagy segítséget nyújt a szállítónak a számlák kiállításához, amelyeknek a RECADV a legpontosabb információforrása.
RECEIVING DATA
Adatállomány, amely az eXite által kerül a címzetthez.
RECIPIENT
A címzett specifikációja meghatározza a cél-mailboxot vagy -gateway-t (belső/külső) egy EDI üzenetben.

S

SEGMENTS
A szegmensek egy →EDIFACT üzenet logikai részei. Ezek egy 3 betűs alfanumerikus kóddal kerülnek azonosításra. Ilyen módon jelenti az „UNH” szegmens egy adott dokumentum →interchange-en belüli kezdetét.
SENDER
Egy EDI üzenet feladója.
SENDER DATA
Adatállomány továbbítva az eXite-on keresztül, egy tranzakció keretében. Az elküldött adatok tetszőleges számú →interchange-ből állhatnak.
SESSION
Session az eXite szolgáltatásban, amely a bejelentkezéssel indul és kijelentkezéssel ér véget.
SESSION AUDIT FILE
A protokoll tartalmaz egy logot minden átvitt fájlról. Az eXite felhasználó ezt minden eXite® session-nel megkapja. A session audit fájl bizonyítékként használható az adatátvitel végbementéről, és lehetővé teszi a felhasználó számára a tranzakció hitelességének és integritásának ellenőrzését.
SFTP
Az SFTP (SSH File Transfer Protocol) egy olyan hálózati protokoll, amely a fájlok hozzáférését, átvitelét és kezelését biztosítja a SSH-n keresztül.

T

TAG-ID
→ eXite TAG-ID
TEILNEHMER

A participant vagy user az eXite szolgáltatást használó ügyfelet jelenti.

TIER1
TIER 1 (szintű) beszállító olyan gyártókat jelent, akik közvetlenül az OEM-kkel állnak üzleti kapcsolatban. Ezek például olyan nagyvállalatok, mint a Bosch, a BASF,….
TIER2
Míg a TIER 1 beszállítók bizonyos részegységek és berendezések gyártását végzik, általában nem ők állítják elő ezeknek a részegységeknek az elemeit, hanem a TIER 2 beszállítóktól szerzik be azokat. A TIER 2 beszállítók a TIER 1 szállítókkal állnak közvetlen üzleti kapcsolatban. Bizonyos esetekben a TIER 2 beszállítók TIER 1-ként szolgáltatnak, és közvetlenül az OEM-nek szállítanak termékeket.
TIER3
Az ellátási lánc végén vagy elején álló beszállító általában olyan nyersanyagok, mint például az acél bitzosításával fogalkozik. Az ellátási lánc összetettségétől függően ez egy TIER 3 vagy TIER 4 beszállító.
TRADACOMS
A Tradacoms egy korai szabvány az EDI számára, és elsősorban az Egyesült Királyságban használták.

V

VDA
A VDA, a Gépjárműipari Szövetség Német Szövetsége (VDA = Verband der Automobilindustrie) több mint 620 olyan vállalatot fog össze, amelyek a Német Szövetségi Köztársaság gépjárműiparában tevékenykednek. A tagok három gyártó csoportra tagolódnak: gépjárműgyártók, autóipari beszállítók, valamint a pótkocsik, speciális szervek és buszok gyártói. A VDA jelenleg mintegy 35 munkacsoporttal rendelkezik, amelyek egyes esetekben saját albizottságot és adhoc munkacsoportokat is létrehoznak.
VDA4905
A VDA4905 egy szabványosított EDI üzenet, mely a termék lehívására vontkozó utasítások átadására szolgál az OEM-től a szállító felé. Lieferabruf német nyelven.
VDA4915
A VDA4915 egy szabványosított EDI üzenet az alkatrészek részetes lehívására az OEM-től a szállító felé, az úgynevezett Feinabruf német nyelven. A VDA4915 / 2 egy standardizált EDI üzenet az alkatrészek lehívására, mely a DELINS (Delivery instruction) ODETTE üzeneten alapul.

W

WEB USER INFORMATION SYSTEM
A web user information system egy interfész, amelyen keresztül az eXite® felhasználó információhoz jut a mailboxáról és az elküldött üzenetek státuszáról.
Web-EDI
A Web EDI egy költséghatékony megoldás a kis és közepes beszállítók számára a gyártókkal folytatott EDI üzenetek cseréje. Az OEM-ek számára pedig ideális megoldás az üzleti partnerek EDI-n keresztül történő összekapcsolására, a szállító méretétől függetlenül.

X

X.12
Az ANSI X.12 egy EDI-szabvány, amelyet 1979-ben alakított ki az ANSI (American National Standards Institute) leányvállalata az ASC (Accredited Standards Committee X12), és amelyet főleg az Egyesült Államokban, valamint Kanadában használnak.
X.400
Az X.400 egy e-mail rendszer, amelyet egyes európai országokban (pl. Németország, Franciaország és Hollandia) elektronikus adatcsere céljára is alkalmaznak.
XML
Az Extensible Markup Language (XML) egy alkalmazásközi tranzakciókban használt adatformátum, amelyet a World Wide Web Consortium (W3C) fejlesztett ki és szabványosított.
XML ADRESS CONTAINER
Az XML adress container strukturálatlan adatok továbbítására szolgál az eXite-on keresztül.

Ü

ÜZLETI INTELLIGENCIA
Az üzleti intelligencia (BI) az összes lehetséges adatforrásból származó adatok integrálására és feldolgozására szolgál, és ezt követően releváns és azonnali információkat nyújt a vállalat működéséről, előre meghatározott vagy ad hoc jelentéseket generálva. Lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy információkat tegyenek közzé a stratégiai és operatív döntéshozatalhoz különféle intranetes vagy extranetes scorecardokon vagy műszerfalakon. Ez egy hatékony elemző eszköz, amely pillanatok alatt képes jelentést készíteni a belső folyamatokról, ami növeli az adatok feletti kontrollt és az üzleti agilitást.
Kérjük, aktiválja a cookie-kat a böngésző beállításaiban, hogy a weboldal teljes tartalmát el tudja érni.
Jelenleg elavult böngészőt használ, mely biztonsági hiányosságokhoz és csökkentett felhasználói élményhez vezethet.
Hogyan frissítheti egyszerűen böngészőjét.