A honlap böngészésével elfogadja a cookie-k használatát. Tovább információért, kattintson ide!

   
ACCOUNT

Az eXite®-ban az Account olyan vállalatot jelent, amely az eXite® szolgáltatás felhasználója. Egy Account-hoz több postafiók rendelhető.

   
ACCOUNTING

Díjszámítás

Információ az adatmennyiségről a díjszámításhoz.

Visszaigazolás egy elküldött üzenetről. Az eXite®-ban a felhasználó opcionálisan beállíthatja, hogy szeretne-e visszaigazolást kapni az üzenetek kiküldéséről vagy továbbításáról. Ez EDIFACT, XML vagy e-mail formátumban lehetséges.

   
ALIAS NAME

A character set meghatározza a küldő, és a címzett karaktereinek számát. Ha a karaktercsoportok eltérnek egymástól (pl. latin és ciril betűk), akkor az üzenetek egy szabványos formátumba kerülnek átírásra.

   
DATAVOLUME

Az az adatmennyiség, amely továbbításra kerül az eXite®-felé feldolgozásra. Ez tartalmazhat több adatcserét (→Interchange) is különböző címzettek felé.

Az elosztási lista különböző címek listáját tartalmazza. Ha egy üzenet az elosztási lista felé kerül továbbításra, akkor az összes benne foglalt címzetthez eljut az üzenet.

   
EANCOM

A fogyasztási cikkek területén használatos EANCOM (European Article Number Communication) a globális UN/EDIFACT üzenetszabvány részhalmaza. Az EANCOM a GS1 kódrendszerre épül, amely azonosít termékeket, vállalatokat és logisztikai egységeket. Ez a legszélesebb körben használatos EDI szabvány.

További információt talál ezel kapcsolatban az EANCOM üzenetek oldalunkon.

   
ECODEX

Az ECODEX (Electronic Commercial Data Exchange) e-business platform a mai eXite® Business Integration Network elődje.

   
EDIFACT

A UN/EDIFACT (United Nations/Electronic Data Interchange for Administration, Commerce and Transport) egy globális, iparágakon átívelő szabvány az elektronikus adatcseréhez, amelyet a ’80-as évek végén fejlesztett ki az ENSZ. A UN/EDIFACT több mint 200 különböző üzenettípust tartalmaz, és megközelítőleg 300.000 vállalat használja világszerte.

   
ENVELOPE

Minden EDI-üzenet a borítékja alapján kerül azonosításra, amely a címzést tartalmazza. A boríték EDIFACT vagy XML formátumú lehet.

   
eXite®

Az eXite® Business Integration Network magas rendelkezésre állású üzleti integrációs hálózat, amely lehetővé teszi az ellátási lánc összes folyamatának automatikus lebonyolítását: az elektronikus megrendelést, az elektronikus szállítólevelet, a papírmentes számlázást, az átvételi értesítést, a visszaküldési értesítést, az értékesítési jelentést, a leltárkészlet jelentést csakúgy, mint a logisztikai információk, banki átutalások, átutalási értesítések, számlakivonatok, törzsadatok és még sok más dokumentum cseréjét. A központi platformot jelenleg több, mint 15.000 vállalat használja elektronikus adatcserére a közép-kelet európai régióban. Évente több, mint 300 millió tranzakció megy végbe az eXite®-on.

Az eXite® INTERCHANGE-ID egy egyedi 6 karakterből álló számsor, amelyet az eXite® rendel hozzá az adott → interchange-hez.

Az eXite® TAG-ID-n keresztül kereshetők a →session-ök és az →event-ek, melyek eXite® session-höz vannak rendelve.

   
EVENT

eXite®-tal véghezvitt tevékenység, pl.: EDI üzenet átvitele. 

   
GATEWAY

A gateway-ek segítségével valósul meg az adatcsere az eXite®-hoz csatlakozó harmadik fél felé.

   
GLN

A GLN (Global Location Number) használatával címeket (fizikai vagy jogi) lehet azonosítani, melyekre az ellátási láncban szükség lehet. A 13 jegyű azonosítószám GS1 prefixszel kezdődik, helyazonosító számsorral folytatódik, majd egy ellenőrzőszámmal zárul. A GLN lehetővé teszi a fizikai helyszínek és jogi személyek egyedi, illetve egyértelmű azonosítását. Ezen adatok előfeltételei az e-kereskedelem (elektronikus adatcsere - EDI, elektronikus törzsadat csere) megvalósításának.

   
GS1

A GS1 egy nemzetközi szabványosító szervezet, amely a logisztikai szabványok gondozása és fejlesztése végett jött létre (termék-, szállítási egység-, helyazonosító szám, RFID, EDI üzenetek).

További információ a GS1 Hungary weboldalán.

   
INHOUSE FILE

Az Inhouse fájlok az ügyviteli rendszer által exportált, illetve importált saját adatformátumot jelentenek, és nem felelnek meg az egyik EDI szabványnak sem (pl.: csv. vagy txt.).

   
INTERCHANGE

Az interchange egy EDI üzenet információs csomagja (EDIFACT formátumban UNB-től UNZ-ig), mint például egy megrendelés vagy egy számla.

   
LOG

A log tartalmazza az összes tevékenység protokollját az eXite® rendszeren belül, és egy web alapú interfész segítségével tekinthető meg.

   
MAILBOX

A mailbox szolgál a beérkező EDI üzenetek tárolására. A fizikai mailbox határozza meg az üzenetek mentésének helyét. A mailbox név 15 alfanumerikus jelből állhat. Az eXite®-on belül a →GLN szolgál a Mailbox leírására. A címzésre szolgáló logikai mailboxot egy fizikai mailboxhoz kell hozzárendelni. Ebből kifolyólag „alias name”-nek és „nickname”-nek is nevezhetjük.

   
MDN

A Message Disposition Notification (MDN) a címzett szignált visszaigazolása és ennélfogva a feladó bizonyítéka az EDI üzenet átvételéről.

   
NICKNAME

A p2p (peer to peer) eXite® protokollal valósul meg az eXite-tal az optimális kommunikáció. Számos eXite® funkciót támogat, és garantálja a legmagasabb biztonságot az adatátvitel során.

A participant vagy user az eXite® szolgáltatást használó ügyfelet jelenti.

   
PARTNER

A partner az EDI üzenet feladója vagy címzettje.

   
RECIPIENT

A címzett specifikációja meghatározza a cél-mailboxot vagy -gateway-t (belső/külső) egy EDI üzenetben.

Adatállomány, amely az eXite® által kerül a címzetthez.

   
SEGMENTS

A szegmensek egy →EDIFACT üzenet logikai részei. Ezek egy 3 betűs alfanumerikus kóddal kerülnek azonosításra. Ilyen módon jelenti az „UNH” szegmens egy adott dokumentum →interchange-en belüli kezdetét.

   
SENDER DATA

Adatállomány továbbítva az eXite®-on keresztül, egy tranzakció keretében. Az elküldött adatok tetszőleges számú →interchange-ből állhatnak.

   
SENDER

Egy EDI üzenet feladója.

   
SESSION

Session az eXite® szolgáltatásban, amely a bejelentkezéssel indul és kijelentkezéssel ér véget.

A protokoll tartalmaz egy logot minden átvitt fájlról. Az eXite® felhasználó ezt minden eXite® session-nel megkapja. A session audit fájl bizonyítékként használható az adatátvitel végbementéről, és lehetővé teszi a felhasználó számára a tranzakció hitelességének és integritásának ellenőrzését.

   
TAG-ID

A web user information system egy interfész, amelyen keresztül az eXite® felhasználó információhoz jut a mailboxáról és az elküldött üzenetek státuszáról.

   
X.12

Az X.12 egy nemzeti EDI szabvány az Egyesült Államokban és Kanadában. A nagy amerikai vállalatok külföldi beszállítóiktól is ezt a szabványt várják el.

   
X.400

Az X.400 egy e-mail rendszer, amelyet egyes európai országokban (pl. Németország, Franciaország és Hollandia) elektronikus adatcsere céljára is alkalmaznak.

   
XML

Az eXtensible Markup Language (XML) strukturált adatok leírására és megjelenítésére szolgál. Ennek a tulajdonságának köszönhetően az EDI keretein belül is használják.

Az XML adress container strukturálatlan adatok továbbítására szolgál az eXite®-on keresztül.