+ 36 / 23 / 504 – 845
MŰSZAKI TÁMOGATÁS -849
EDI TANÁCSADÁS -847

EDI az autóiparban

Automotive car icon

Az autóipar sajátosságai

Az autóipar mindig is nagy szerepet játszott a gazadasági növekedésben. Az iparág számos üzleti területet foglal magába, az alkatrészek és kiegészítők gyártásától kezdve, a logisztikai szolgáltatásokon át, a gépjárművek teljes gyártásáig. A globalizáció jelentős változásokhoz vezetett az iparágban, mely nagy mértékű együttműködést kíván meg minden ipari szereplőtől, a világ minden tájáról. Ausztria és a kelet- és közép-európai országok lényeges szerepet játszanak az autóipari alkatrészek biztosításában és az új technológiák fejlesztésében. Az olyan új folyamatok, mint az e-mobilitás, a digitalizáció, a sofőr nélküli vezetés, a CO2-kibocsátás és még sok más, új és sokoldalú kihívásokat jelentenek az iparág számára.

Kihívások az iparágban

Tekintettel arra, hogy az iparágban elengedhetetlen az autóipari alvállalkozók, a logisztikai partnerek és a gyártók közötti zökkenőmentes koordináció, az autóipar az egyik legnagyobb kihívást jelentő iparág az automatizált beszerzési folyamatok tekinetében. A minőségi, időben történő szállítás és az átlátható logisztikai folyamatok mellett, a nagyfokú rugalmasság és a rövid válaszidő is kulcsfontosságú ahhoz, hogy a részegységek a megfelelő időben kerüljenek a gyártósorra. Az elektronikus adatcsere (EDI) nagy segítséget nyújt ebben. Végső soron, a zavartalan EDI kommunikáció lehetővé teszi az összetett folyamatok sikeres végrehajtását, ami az autóipari vállalkozások számára sok esetben a versenyelőny záloga lehet.

Az autóiparban kulcsfontosságú a JIT (just-in-time) termelés, egy szervezeti és módszertani eljárás, mely lehetővé teszi, hogy egy létesítmény csak az ügyfél megrendelésének teljesítéséhez éppen szükséges termékek gyártsát és szállítsát lássa el. A JIT gyártás tökéletesen szinkronizált gyártást és anyagáramlást igényel a szállítási lánc mentén.

A következő logikai lépés a JIT szállítás után JIS, ami “csak sorban” szállítást jelent. Segítségével egy szükséges elem, vagy anyag pontosan akkor kerül megrendelésre és szállításra, amikor az egy adott termék összeállításához szükséges. Annak a ténynek köszönhetően, hogy nincs raktározás, a késői szállítások, hibás szállítások, a minőségbeli problémák és visszautasítások azonnal szűk keresztmetszet generálnak a szállításban, mely a gyártás megtorpanásához vezet az ügyfélnél. Ezért a teljes gyártási és szállítási folyamatot, valamint az információs láncot alaposan, az előírtak szerint és hiba nélkül kell megtervezni és végrehajtani.

Az EDI használatának az előnyei az iparágban

Az EDI lehetővé teszi az autógyártók és alvállalkozóik között a logisztikai vonatkozású információk jól összehangolt és szabványos cseréjét. Az így nyert előnyök mára már az iparág alapvető követelményei lettek:

 • Felgyorsítja a megrendelési folyamatot
 • Lehetővé teszi a pontos igényfelmérést és termelést
 • Növeli az adatminőséget
 • Alacsonyabb tranzakciós költségek a logisztikai folyamatokban
 • Átlátható és nyomonkövethető adatok
 • Zökkenőmentes “just in time” kommunikáció
 • Az új beszállítók gyors bekapcsolása
 • A teljes termelési lánc nyomonkövethetővé válik

Leggyakrabban alkalmazott EDI folyamatok

 • DELFOR (szállítás előrejelzés)
 • ASN (szállítási előrejelzés) / DESADV (szállítási értesítés)
 • DELJIT (just-in-time szállítás)
 • RECADV (átvételi értesítés)
 • INVOIC (számla)

Ügyfeleink az autóiparban

Icon: arrow-left
Icon: arrow-right
Kérjük, aktiválja a cookie-kat a böngésző beállításaiban, hogy a weboldal teljes tartalmát el tudja érni.
Jelenleg elavult böngészőt használ, mely biztonsági hiányosságokhoz és csökkentett felhasználói élményhez vezethet.
Hogyan frissítheti egyszerűen böngészőjét.