+ 36 / 23 / 504 – 845
MŰSZAKI TÁMOGATÁS -849
EDI TANÁCSADÁS -847
Ajánlatkérés

EDI az autóiparban

Automotive car icon

Az EDI lehetővé teszi a logisztikai információk tökéletesen összehangolt és szabványosított átvitelét az OEM-ek és beszállítóik között.

Gyártósor autóipar - EDI az autóiparban

JIT, JIS és Lean Production – alig van még egy olyan iparág, ahol az egymással összehangolt folyamatok olyan fontosak, mint az autóiparban. Az olyan feltörekvő trendek, mint az e-mobilitás és a digitalizáció, tovább bonyolítják az ellátási láncot. Mindezekre a kihívásokra a megoldás egy közös nyelvben rejlik: az EDI-ben!

A vevők magas minőséget várnak el: ez, és a folyamatos időnyomás az oka, hogy az autóipar az egyik legnagyobb kihívást jelentő iparág, ha az automatizált árubeszerzési folyamatokat nézzük. Hiszen a Just-in-Time (JIT) és a Just-in-Sequence (JIS) alkalmazása során sok, különböző alkatrészt szerelnek össze a gyártósoron, és mindegyiknek a megfelelő helyen, a megfelelő időben kell érkeznie.

A jövőben az e-mobilitás, a connected driving és a digitális szolgáltatások szintén hatással vannak a termelési folyamatokra. Tény, hogy az új termékek bevezetési ciklusa rövidebb, mint valaha, a termékek egyre összetettebbek, és egyre sokfélébbek. Ezen túlmenően, az autókban az elektronikai eszközök és szoftverek térhódítása növeli a visszahívások kockázatát.

(OEM vagy Original Equipment Manufacturers: olyan vállalatok, akik megvesznek egy terméket az eredeti gyártótól, és mint sajátjukat adják tovább, sokszor egy nagyobb termék részeként.)

Megbirkózni a jelen és a jövő kihívásaival

E különleges kihívásokkal elsősorban úgy birkózhatunk meg, ha biztosítjuk az OEM-ek és a beszállítók közötti zökkenőmentes koordinációt, a teljes ellátási lánc mentén. Ez az egyetlen módja annak, hogy a gyártósoron zajló folyamatokat ne akassza meg semmi.

Az elektronikus adatcsere (EDI) nagyszerű szövetséges ennek megvalósításában. Ezt a kiváló technológiát évtizedek óta sikeresen alkalmazzák az autóiparban. Az EDI a leghatékonyabb és leggyorsabb módja az adatok átvitelének – függetlenül attól, hogy az üzleti partnerek éppen hol tartózkodnak.

Az EDI nem csak az autóipar JELENLEGI kihívásaira ad választ, mint például:

 • Magas minőségi követelmények és időnyomás
 • A szállítási előrejelzések lehető leggyorsabb frissítése
 • Az ügyfelek szállítási előírásainak feldolgozása és teljesítése
 • A cikkek, csomagolások, szállítási helyek stb. helyes azonosítóinak feltüntetése.
 • Az SSCC-k generálására vonatkozó előírások
 • A jogi és adózással kapcsolatos követelmények betartása

…hanem a JÖVŐ kihívásaira is:

 • Egyre rövidebb termékciklusok
 • Váratlan szállítási és áruforgalmi szűk keresztmetszetek
 • Az olyan innovációk hatása, mint az AI (mesterséges intelligencia), a cloud/felhő, a Big Data és az IoT
 • E-mobilitás – új generációs járművek beépülése a meglévő termelési struktúrákba
 • Új, összetett digitális ökoszisztémák megjelenése

Megoldások minden helyzetre

Az adott helyzettől és követelményektől függően számos lehetőség létezik az EDI kommunikációra. Az EDI Integráció segítségével például lehetőség nyílik a dokumentumok közvetlen küldésére és fogadására a vállalat saját ERP rendszerén keresztül, köszönhetően az üzleti partnerek rendszereivel való közvetlen kapcsolatnak. A Web EDI nagyszerű választás kisebb üzleti partnereknek, akik nem rendelkeznek saját ERP rendszerrel. Lehetővé teszi számukra, hogy EDI-üzeneteket küldjenek és fogadjanak egy EDI platform webes felületén keresztül.

digital connection worldwide

EDI integráció az integrált folyamatokhoz

Az EDI integráció segítségével lehetőség nyílik a dokumentumok közvetlen küldésére és fogadására a vállalat saját ERP rendszerén keresztül. Minden, az autóipar számára releváns EDI szabvány elérhető, ami maximális rugalmasságot biztosít az üzleti partnereivel folytatott kommunikációs folyamatokhoz.

Tudjon meg többet az EDI integrációról

paperless supply chain

Web EDI az autóipar számára

A Web EDI egyszerű és költséghatékony lehetőség kisebb vállalatok számára. A Web EDI nagyszerű választás az autóbeszállítók és a nagy gyártók (OEM) összekapcsolására is. A beszállítók számára azonnal elérhetővé válik az EDI használata anélkül, hogy bonyolult IT-infrastruktúrát kellene telepíteniük.

Tudjon meg többet a Web EDI megoldásról

A leggyakrabban alkalmazott EDI szabványok az autóiparban

 • DELFOR (szállítási ütemezés)
 • ASN (értesítés a folyamatban lévő szállításokról) / DESADV (feladási értesítés)
 • DELJIT (JIT / just-in-time szállítás)
 • RECADV (áruátvételi értesítés)
 • INVOIC (számla)

Minden, amit tudni szeretne az üzenetekről: EDI A-tól Z-ig

Ügyfelek az autóiparban

EDI hírek és érdekességek az autóiparban

OEM picture

Újabb járműipari szövetség

Az EDITEL csoport egyre nagyobb befolyással bír az Automotive szektorban, ennek újabb állomásaként a szlovák leányvállalat csatlakozott a a Szlovák Köztársaság Autóipari Szövetséghez (ZAP SR).

TUDJON MEG TÖBBET

car-made-of-visible-components-sAz EDI az autógyártás kulcsfontosságú eleme

Három évvel ezelőtt az EDITEL és a TELEDIN egyesítette erőit, és ma már elmondhatjuk, hogy a két piacvezető ezt a lépést helyesen tette. Az egyesülés célja az volt, hogy a két vállalat együtt magasabb szintű szolgáltatásokat nyújtson.

TUDJON MEG TÖBBET

Multi storey car parkInnovatív megoldás az autógyártásban

A kelet-csehországi Paradubiceben található Panasonic Industrial Automotive Systems több, mint 300 főt foglalkoztat és immár harmadszor nyerte el a régió legjobb munkáltatója címét.

TUDJON MEG TÖBBET

Miért válassza az EDITEL-t?

Az EDITEL nemzetközi EDI szolgáltatóként több mint 40 éves tapasztalattal, emellett erős jelenléttel rendelkezik a kelet-közép-európai térségben. Egy autóiparra szakosodott cseh céggel, a TELEDIN-nel való 2018-as egyesülésnek köszönhetően az EDITEL immár az autóipari és a gyártási szektorra is specializált kompetenciaközpontot működtet.

Ez a speciális tudás kulcsfontosságú tényező az autóiparban, és döntő versenyelőnyt jelent az ügyfelek számára, cégmérettől függetlenül. Az EDI-szakértőkből álló csapat mélyreható szakértelemmel rendelkezik az iparágban széles körben használt szabványok terén, és mélyen ismeri ennek a folyamatosan változó szegmensnek az egyedi folyamatait.

Erre a szakértelemre és tapasztalatra támaszkodva nyújtunk segítséget most már az autóipari ügyfeleinknek is. Ha az iparágon belül, az ellátási lánccal kapcsolatos ötlethez vagy konkrét elképzeléshez támogatásra van szüksége, ügyfélorientált szemlélettel segítjük annak megvalósításában.

Szívesen segítünk az Ön igényeinek megfelelő, testreszabott megoldás megtalálásában. Lépjen kapcsolatba velünk

Symbolic image: copyright iStockphoto, alvarez

Kérjük, aktiválja a cookie-kat a böngésző beállításaiban, hogy a weboldal teljes tartalmát el tudja érni.
Jelenleg elavult böngészőt használ, mely biztonsági hiányosságokhoz és csökkentett felhasználói élményhez vezethet.
Hogyan frissítheti egyszerűen böngészőjét.