+ 36 / 23 / 504 – 845
MŰSZAKI TÁMOGATÁS -849
EDI TANÁCSADÁS -847
Ajánlatkérés

Az EDI-hez vezető legjobb út

EDI-hez vezető út, egy kivilágított város, egyesek és nullák vezetnek felé

A vállalatokon átívelő, sikeres digitalizációs projektek alapja az egyes üzleti partnerek és az EDI szolgáltatók közötti megfelelő felkészülés, és szoros együttműködés.

A módszer pedig az EDI Electronic Data Interchange…

vagy magyarul: elektronikus adatcsere … Mi ez pontosan? A kifejezés egyszerűen megérthető, ha tisztában van az alábbi két ténnyel:

  1. A papíralapú dokumentumokat, például a megrendeléseket vagy a számlákat elektronikus dokumentumok váltják fel.
  2. Az adatátvitelhez szabványos formátumot használnak. Ez lehetővé teszi a feladónak és a fogadónak, hogy ezeket a dokumentumokat automatikusan feldolgozza.

Az EDI tehát az elektronikus folyamatok, adatcsere protokollok és az üzleti dokumentumok, szabványok kölcsönhatása. Alapvető célja: “Automatizált információcsere megvalósítása két informatikai rendszer között – manuális beavatkozás nélkül ” – magyarázza Hernádi Gábor, az Editel Hungary Sales managere. Az EDI fő előnyei a jelentős idő- és pénzmegtakarítás, valamint a fenntartható folyamatoptimalizálás számos vállalati területen.

A célhoz vezető számtalan út

Az EDI számos előnyének egyike, hogy a cég méretétől, vagy az iparágtól függetlenül használható. Az egyéni igényektől függően ezért nagyon sokféle megvalósítási lehetőség létezik. Például kkv-k vagy induló vállalkozások számára a Web EDI költséghatékony megoldás. Ez egy online portál, ahol a megrendeléseket gyorsan és egyszerűen lehívhatja, a számlákat rögzítheti és közvetlenül elküldheti az ügyfélnek. Ha azonban később eljön az idő, amikor az EDI üzleti partnerek vagy a tranzakciók száma jelentősen növekszik, akkor a legegyszerűbb megoldás az integrált EDI megoldásra való áttérés. Ez egyúttal nagyon költséghatékony is.

“Gyakran már néhány partner esetén is előfordul, hogy annak az alkalmazottnak a munkaerőköltsége, aki manuálisan adja meg az adatokat az online portálban, jelentősen meghaladja az integrált EDI-megoldásra való áttérés költségeit” – mondja Hernádi Gábor. Ahhoz, hogy az EDI-hez vezető út zökkenőmentes legyen, feltétlenül szükséges a gondos előkészület. Emellett ezt döntését mindenképpen vállalati, és nem csupán technológiai szinten kell meghozni.

Egy adatközpont – sok lehetőség

Az egyedi körülmények és végső soron az EDI technológia használatának lehetőségei nagyon eltérőek. Ezért az EDI szolgáltatóknak képesnek kell lenniük a specifikációk széles skálájának kielégítésére. “A vállalatok nagyon gyakran akadályt látnak a meglévő és bevált ERP-rendszerekben, habár ez nem így van” – mondja Hernádi Gábor.

Az EDITEL ezt például az eXite adatközpontba integrált interfész segítségével oldja meg. Így az EDI funkciók felhőszolgáltatásként használhatóak. Sőt: mindössze egyetlen kapcsolat az eXite platformhoz biztosítja a korlátlan EDI használatot. Ez azt jelenti, hogy minden üzleti dokumentum átvitele – a megrendeléstől a szállítólevélen át a számláig – valós időben zajlik az összes üzleti partnerrel. És hogy például az EDI számlázás nem csupán „IT téma”, azt az ezekre épülő finanszírozási és likviditási koncepciók, például a Supply Chain Finance is mutatják.

Mi az EDI-hez vezető út?

A legjobb, ha azonnal belevág a megvalósításba – mindössze hat lépés szükséges a sikeres EDI kapcsolathoz. Emellett szakértőink szívesen állnak rendelkezésére.

Symbolic image copyright iStockphoto, photo credit metamorworks

Kérjük, aktiválja a cookie-kat a böngésző beállításaiban, hogy a weboldal teljes tartalmát el tudja érni.
Jelenleg elavult böngészőt használ, mely biztonsági hiányosságokhoz és csökkentett felhasználói élményhez vezethet.
Hogyan frissítheti egyszerűen böngészőjét.