+ 36 / 23 / 504 – 845
MŰSZAKI TÁMOGATÁS -849
EDI TANÁCSADÁS -847
Ajánlatkérés

EDI és a blokklánc technológiában rejlő lehetőségek

Blokklánc technológia az ellátási láncban

A blokklánc az ellátási láncban

A digitális ellátási láncokra specializálódott EDI megoldások vezető szolgáltatójaként az EDITEL mélyrehatóan foglalkozik a blokklánc technológiával és a benne rejlő lehetőségekkel. Azt mondják, hogy hatalmas potenciál rejlik az ellátási láncban. Miért és mit jelent mindez az EDI számára?

Először is meg kell jegyezni, hogy az EDI nem hasonlítható össze a blokklánc technológiával. Ez két különböző dolog. Az EDI egy folyamat az üzleti partnerek között, a blokklánc pedig egy informatikai technológia. A blokklánc nem helyettesíti vagy helyettesíti az EDI-t, de bizonyos esetekben új és optimalizált EDI folyamatok alapját képezi.

De tegyük lépésről lépésre – mi az a blokklánc? Egyszerűen fogalmazva, a blokklánc vagy elosztott adatbázis egy decentralizált (peer-to-peer) és nyilvános adatbázis, amelyben tranzakciókat tárolnak. Ezeket titkosítási technológiákkal nem lehet megváltoztatni, ami azt jelenti, hogy a manipuláció lehetetlen. A blokklánc technológia használata óriási értéket képvisel, mivel a tranzakciók hamisíthatatlanok és nyomon követhetők. Ez az egyik oka annak, hogy gyakran használják a pénzügyi szektorban.

Ugyan nagyszerűen hangzik, hogy ennyire biztonságos, de miért kell ezzel egyidejűleg nyilvánosnak (decentralizáltnak) lennie? A nyilvános adatbázisnak nincs értelme az ellátási láncban! Egyetlen érdekelt fél sem akarja nyilvánossá tenni a tranzakcióit vagy ellátási láncait, a pénzügyi világban még kevésbé. Viszont a jelenlegi titkosítási technológia még egy nyilvános adatbázisban is biztosíthatja a szükséges védelmet.

A blokklánc technológiában rejlő lehetőségek az ellátási láncban

Ha elemezzük a mai ellátási láncokat, látni fogjuk, hogy az adatok az egyik partnertől a másikhoz kerülnek. Végső soron minden partnernek az ellátási lánc előző partnerére kell támaszkodnia, ami egy suttogva továbbadott titokhoz hasonlít. A “szekvenciális” adatátvitel időzítése szintén fontos szerepet játszik; az ellátási láncban addig senki nem kapja meg az adatokat, amíg az előző partner nem adja azt tovább.

És íme, ez a blokklánc elsődleges potenciálja az ellátási láncokban. Az adatok kezdettől fogva rendelkezésre állnak (alaptermékek, származási ország, termelés stb.) az ellátási lánc minden későbbi szereplője számára. A kiskereskedők már korai szakaszban hozzáférhetnek a nyersanyagok minőségével kapcsolatos adatokhoz, és biztosak lehetnek abban, hogy ezek az adatok változatlanok maradnak. Ez szélesebb körű lehetőségeket eredményez az ellátási lánc optimalizálására és biztosítására. Íme egy példa: a termékek és összetevőik, illetve élelmiszerek esetében az összetevők vagy nyersanyagok nyomon követhetősége.

Hol lehet jól hasznosítani a blokklánc technológiát?

A blokklánc fontos szerepet játszhat, különösen a globális ellátási láncban, amikor megbízható hatóságokkal vagy üzleti partnerekkel nem rendelkező területek/országok érintettek. Ilyen esetekben a blokklánc technológia használata további átláthatóságot és végső soron biztonságot teremthet. Ahol nem áll rendelkezésre “megbízható fél”, ott blokklánc technológiát használnak az űr kitöltésére.

A blokklánc olyan ellátási láncok számára is magában hordozza a potenciált, amelyek több szereplőn átívelnek, ezért számos interfésszel rendelkeznek. Itt jelentősen felgyorsítja az információátvitelt, azzal a kellemes mellékhatással, hogy csökkenti a papírfogyasztást és a kézi adatbevitelt.

Sokrétű alkalmazás

A blokklánc technológia nem csak a logisztika és az ellátási láncok számára előnyös. A SmartContracts vagy NFT-k használatával számos folyamat könnyebben és hatékonyabban kezelhető.

Végső soron azok a folyamatok, amelyek ma nem igazán nyereségesek, ezzel az automatizációval azzá tehetőek. Ez nemcsak időt és pénzt takarít meg, hanem többek között csökkenti a környezetre gyakorolt hatást egyes iparágakban és ágazatokban. A blokklánc például segíthet átláthatóbbá és nyomon követhetőbbé tenni az ellátási lánc folyamatait, ami lehetővé teszi a hulladékáramok jobb nyomon követését és a megelőzi a szennyezést. A blokklánc technológia növelheti az újrahasznosítási arányt azáltal, hogy javítja az recycling lánc nyomon követését és átláthatóságát. A blokklánc-alapú megoldással a vállalatok dokumentálhatják az újrahasznosítási lánc minden lépését, a begyűjtéstől az feldolgozásig és felhasználásig.

Ez a folyamat jobban ellenőrizhető és segítségével jobb minőségű anyagok előállítása lehetséges. Ezenkívül a blokklánc technológia segíthet az újrahasznosított anyagok kereskedelmének optimalizálásában is azáltal, hogy lehetővé teszi az eredetükre és minőségükre vonatkozó információk megbízható és biztonságos továbbítását.

A blokklánc technológia relevanciája az EDI számára

Ma még úgy tűnik, hogy a blokklánc technológia nem nyújt jelentős hozzáadott értéket az EDI összefüggésében. Az ellátási lánc általában viszonylag rövid, magas fokú bizalom és együttműködés van az érintett partnerek között, és a folyamatok jól megalapozottak és erősen szabványosítottak.

Ellenben az látszik, hogy a blokklánc a hagyományos EDI kiegészítő technológiája lehet, amellett, hogy további előnyöket biztosít és újabb felhasználási módokat tesz lehetővé az ellátási és értékláncokban és azon túl.

Ha bármilyen kérdése van az ellátási lánc technológiai újításaival kapcsolatban, kollégáim és én örömmel válaszolunk rá telefonon. Elérhetőségeinket megtalálja a jobb oldalon található, kék kapcsolatfelvételi mezőben. Bizalommal várjuk megkeresését.

Szerző

Hernádi Gábor
Senior Sales Manager

 

 

Icon \'i\'

Az EDITEL-ről

EDI Blog

Az EDITEL vezető nemzetközi EDI (Electronic Data Interchange = elektronikus adatcsere) szolgáltató. A vállalat az ellátási lánc folyamatainak optimalizálására specializálódott számos iparágban, különböző méretű vállalkozások számára.

Portrait photo copyright EDITEL Hungary
Symbolic image copyright iStockphoto, photo credit Iaremenko

Kérjük, aktiválja a cookie-kat a böngésző beállításaiban, hogy a weboldal teljes tartalmát el tudja érni.
Jelenleg elavult böngészőt használ, mely biztonsági hiányosságokhoz és csökkentett felhasználói élményhez vezethet.
Hogyan frissítheti egyszerűen böngészőjét.