+ 36 / 23 / 504 – 845
MŰSZAKI TÁMOGATÁS -849
EDI TANÁCSADÁS -847
Ajánlatkérés

A Vonalkód több, mint fél évszázada az életünk meghatározó része

vonalkod

A vonalkód megalapozta a világ gazdaságát

A BBC szerint a vonalkód azon „50 dolog egyike, amely a világ gazdaságát megalapozta”. 1973-as létrehozása óta ez a kis egyszerű, ám annál nagyobb jelentőségű jelkép már több mint 1 milliárd terméken szerepel, a pénztárnál történő „pittyentést” pedig szerte a világon mindenki azonnal megismeri. 

A vonalkód végérvényesen megváltoztatta azt, ahogyan a vásárlásainkat intézzük. Hála a GS1 globális szabványainak, egy egyszerű leolvasás képes összekötni a fizikai terméket azon digitális információkkal, melyekkel a termék útja zökkenőmentes lehet az ellátási láncban. A termőföldtől az üzletek polcáig a vonalkódok – és a bennük rejlő adatok – rugalmas és átlátható ellátási láncokat eredményeznek. 

vonalkod leolvasas

QR-kód, az új generációs vonalkód

Miközben a hagyományos vonalkód betöltötte az 50. évét, az újgenerációs vonalkódok, mint például a kétdimenziós QR kódok ismét változást hoznak az életünkbe. Ezek az új kódok eddig nem látott mennyiségű megbízható adatot képesek tárolni a vállalkozások, szabályozó testületek és a fogyasztók számára, vagyis jóval több mindent tehetnek elérhetővé bárki számára. Segítségükkel megismerhetjük a termék „történetét”: honnan származik, tartalmaz-e allergéneket, mennyire bio, hogyan lehetséges az újrahasznosítása – illetve mekkora az ökológiai lábnyoma. Az átláthatóság ezen új szintje egyértelműen segítségére lesz az embereknek, amikor döntést hoznak arról, mit vásárolnak meg, illetve mit használnak. 

Ennek az új jövőképnek az elérése érdekében a GS1 egy iparági vezetőkből álló koalíciót szervez, mellyel közösen szerte a világon megismertetik az újgenerációs vonalkódokat. Ha az iparági szereplők széles körben áttérnek erre a GS1 által támogatott technológiára, azzal a kétdimenziós kódok a hatékony kereskedelem, a fenntartható fogyasztói vásárlás és a betegbiztonság szolgálatába állhatnak. 

„Ötven év alatt megtapasztaltuk, miként formálta a vonalkód vásárlási és eladási szokásainkat. Ahogy a fogyasztók jogosan várják el a termékekről az egyre jobb és pontosabb információkat, a bolygó megkövetei tőlünk, hogy az elérhető adatok bővítésével okos és hatékony döntéseket hozzunk meg, ezért nemzetközi szinten is a hagyományos vonalkódról az újgenerációs vonalkódok felé haladunk – ezen utazásra pedig mindenkit szeretettel várunk”mondta a GS1 ügyvezető igazgatója, Renaud de Barbuat.

A GS1, a vonalkódok mögött álló szervezet, az utóbbi öt évtizedben sokat fejlődött, szabványügyi szervezetből egy szabványokat- és szolgáltatásokat nyújtó szervezetté, amelynek tagszervezetei jelenleg 116 országban megtalálhatók. Az EDITEL Hungary a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. Szolgáltató Partnereként elkötelezett a további együttműködés és az abból adódó, magas színvonalú ügyfélkiszolgálás mellett. 

A szerzőről

gs1 hungaryA GS1 egy semleges, nonprofit szervezet, amely fejleszti és fenntartja a legszélesebb körben alkalmazott globális szabványokat – köztük a vonalkódot – a hatékony üzleti kommunikáció érdekében.

Logo Copyright GS1 Magyarország Nonprofit Zrt.

Kérjük, aktiválja a cookie-kat a böngésző beállításaiban, hogy a weboldal teljes tartalmát el tudja érni.
Jelenleg elavult böngészőt használ, mely biztonsági hiányosságokhoz és csökkentett felhasználói élményhez vezethet.
Hogyan frissítheti egyszerűen böngészőjét.