+ 36 / 23 / 504 – 845
MŰSZAKI TÁMOGATÁS -849
EDI TANÁCSADÁS -847
Ajánlatkérés

Autóipari EDI megoldások a FÉMALK Zrt.-nél

FEMALK

Talán nincs még egy olyan iparág, ahol az összehangolt folyamatoknak akkora jelentőségük van, mint az autóiparban. A vevők által elvárt magas minőség és a folyamatos időnyomás az oka, hogy az autóipar az egyik legnagyobb kihívást jelentő iparág, ha az automatizált árubeszerzési folyamatokat nézzük.

Éppen ezért érthető, hogy a digitalizáció az autóiparba is begyűrűzött, hiszen a gyors, átlátható folyamatokra, nagy pontosságot igényló folyamatok automatizációjára kiemelten nagy az igény ebben a szektorban. Az elektronikus adatcsere vagy EDI pedig számos területen előmozdíthatja a folyamatokat.

„A kiválasztás során kiemelt szerepet játszott, hogy az EDITEL nemzetközi jelenléttel bír, és jelentős erőforrásokkal rendelkezik, nagy tapasztalatot szerzett az Automotive területen is, ami számunkra biztosítékot jelentett a projekt bevezetése kapcsán” – Kenyóné Zsiros Tímea Gazdasági vezető

A magyar autóipar kihívásai

A FÉMALK Zrt. több mint 30 éve működő magyar vállalkozás, szinte kizárólag autóipari alkatrészeket gyárt. Legfőbb vevőik a német autóipar képviselői közül kerülnek ki úgy mint a BMW vagy a Volkswagen csoport.

Az EDI bevezetése is ezeknek a meghatározó piaci szereplőknek köszönhető. Bizonyos EDI folyamatokat már korában is használtak a logisztikai területen. Az elképzelés az volt, hogy ezeket a már bevezetésre került folyamatokat bővítik tovább, hiszen ebben már volt tapasztalatuk, ez könnyebbséget jelentett számukra a továbbiakban. Azonban a megnövekedett számlamennyiséget, az új folyamatok kapcsán felmerülő szorosabb támogatást, az autóipari folyamatokban elvárt adatpontosságot, jogszabályi előírások betartását nem tudták kezelni ezzel a megoldással. Így szükségessé vált egy új szolgáltasó keresése, aki megbirkózik ezekkel a kihívásokkal.

Egy rugalmas EDI partner

Az EDITEL szolgáltatásaira egy internetes keresés során bukkantak rá, innentől kezdve pedig felgyorsultak a folyamatok.

„A kiválasztás során kiemelt szerepet játszott, hogy az EDITEL nemzetközi jelenléttel bír, és jelentős erőforrásokkal rendelkezik, nagy tapasztalatot szerzett az Automotive területen is, ami számunkra biztosítékot jelentett a projekt bevezetése kapcsán” – mondta el Kenyóné Zsiros Tímea Gazdasági vezető.”

Az EDITEL feladata a kimenő és bejövő (self-billing) számlák kezelése, valamint ez utóbbiak IFS rendszerbe való integrálása és az adóhatóság felé történő továbbítása volt. A közös munka először az adatgyűjtéssel, a teszteléssel kezdődött. Ennek során az EDITEL támogató csapata Sipos Attila Project manager vezetésével begyűjtötte az összes lehetséges üzenet típust, minden partnertől, elkészítette a különböző mapeket, megvizsgálta az esetlegesen nem standard megoldásokat is a partnereknél.

Következő fázisban a teszt rendszert használva végig kísérte az üzenetet, hogy a hiba nélkül eljut az autógyárig, valamint feldolgozásra kerül-e a Fémalk rendszerében, a folyamat végén pedig a teszt archívumba is bekerült. Ezt a folyamatot minden egyes partnernél, minden üzenet típusra ellenőrizték, ahol szükséges volt egyedi folyamatokat alakítottak ki. A tesztelést követően partnerről partnerre álltak át az éles üzenet küldésre.

A váltás végül sikerrel zárult: három legnagyobb partnerük, a Volkswagen, az Audi és a Skoda felé azóta is zökkenőmentesen történik a számlázás az EDITEL megoldást használva.

Archiválás gombnyomásra

A Fémalk által EDI-on küldött számlák végül az EDITEL digitális archiváló rendszerében kerülnek a törvényi előírásoknak megfelelően tárolásra és megőrzésre. Ezzel a Fémalk nemcsak helyet és erőforrást takarít meg, hanem lehetővé teszi az üzleti információk azonnali fellelhetőségét egy esetleges számlareklamáció esetén vagy egy NAV ellenőrzés során.

A FÉMALK Zrt.

Logo FEMALKA vállalat közel harminc éve vállal jelentős szerepet az autóiparban. Dinamikus növekedésünknek köszönhetően ma már több mint 1000 tehetséges munkavállalót foglalkoztat.
A FÉMALK alaptevékenysége nyomásos alumínium öntés, elsősorban az autóipar részére, valamint e termékek felületkezelése, megmunkálása, különféle szerelési műveletek elvégzése. Törekszenek a legnagyobb szakmai komplexitásra és rugalmasságra. Az alaptevékenységen felül az évek során saját termékfejlesztési, terméktesztelési, szerszámtervezési, szerszámgyártási és karbantartási részleget is kiépítettek. Ez lehetővé teszi a gyors és független reagálást bármilyen helyzetben, valamint a vevők igényeinek átfogó kielégítését.

Symbolic image copyright FÉMALK
Logo copyright FÉMALK

Kérjük, aktiválja a cookie-kat a böngésző beállításaiban, hogy a weboldal teljes tartalmát el tudja érni.
Jelenleg elavult böngészőt használ, mely biztonsági hiányosságokhoz és csökkentett felhasználói élményhez vezethet.
Hogyan frissítheti egyszerűen böngészőjét.