+ 36 / 23 / 504 – 845
MŰSZAKI TÁMOGATÁS -849
EDI TANÁCSADÁS -847
Ajánlatkérés

ALPINE ELECTRONICS – EDI megoldások az Autóiparban

EDI kommunikacio

EDI kommunikáció – a nehézségeken is átívelő időtálló megoldás 

A pandémia és a háború az autóipar működésére is rányomta a bélyegét, a vállalatok olyan széles spektrumú problémák sokaságával találták szembe magukat, mint az alapanyagok beszerzésének nehézségei vagy a termelés kiesés által generált profit visszaesés.   Az audió– és navigációs eszközöket, multimédia rendszereket, infotainment eszközöket gyártó Alpine Európai Elektronikai Ipari Kft. számára azonban nincs megállás – a kihívások ellenére sem.  

EDI kommunikáció a Távol-Keleten is  

Az Alpine sok éve használja az elektronikus adatcserét, az első egyeztetések körülbelül 2015-ben kezdődtek. Ekkor vezették be a VMI (Vendor Manager Inventory – beszállító raktári készletének kezelése) rendszert, amelyhez az EDITEL illesztette az EDI kommunikációt.  

Az Alpine célja a kezdetektől az volt, hogy minél több beszállítóra kiterjessze az EDI kommunikációt, ami a legnagyobb, európai autóipari beszállítóikkal, mint a MURATA, KOA Europe, ROHM Semiconductor GmbH, Alpine Electronics Manufacturing of Europe LTD.-n át egészen a távol-keleti beszállítókig meg is valósult. 

Az évek során folyamatosan bővítették a felhasználók körét, mára közel 40 partnerükkel alakítottak ki EDI kapcsolatot. 

Amikor a kollégák a beszerzésen jelzik, hogy gond van, azt szoktam mondani: biztosan nem az EDI kapcsolattal van a baj. Hibák történhetnek az adat előkészítésénél, vagy a belső rendszerben, de olyan, hogy egy adat nem ment át, még nem fordult elő.” – árulta el Varga-Borsath Éva, Logistics Specialist.

Az olyan kisebb partnerek esetében, akiknél nincs meg a szükséges technikai feltétel EDI kommunikáció bevezetésére és csak havonta néhány alkalommal rendelnek, egy egyszerűbb, web alapú megoldást használnak a kommunikációra. A partnereiknek jelenleg 8, az autóiparban jellemző üzenettípust kínálnak:  

Alap üzenetek: 

  • Hosszú távú előrejelzések, Forecast (DELFOR 
  • Számla (INVOIC) 
  • Megrendelések, vagy Purchase Order (ORDERS) 
  • Rendelés módosítás, Purchase Order change (ORDCHG) 
  • Rendelés visszaigazolás (ORDRSP) 

Kiegészítő üzenetek: 

  • Leltárkészlet jelentés (INVRPT) 
  • Átvételi értesítés (RECADV 
  • Átutalási értesítés (REMADV)  

Az előrejelzéseket és a megrendeléseket heti rendszerességgel küldik, de van olyan partnerük, aki napi riportokat kér. A rendelések változtatásának gyakorisága értelemszerűen az üzletmenettől függ.  Leltárkészlet jelentést a VMI-s partnereiknek küldenek. 

 A fizetési tájékoztatásról szóló üzenetet a hazai partnereknek általában napi szinten kiküldik (mivel itt napi szintű szállítás történik), az európai és távol-keleti beszállítókkal heti rendszereséggel kommunikálnak. Így hetente közel 150 üzenet adatcseréje történik az Alpine és partnerei között. 

A legfőbb cél az EDI használatával, hogy ne kelljen belenyúlni a rendszerbe manuálisan, hanem hogy az teljesen automatikusan működjön– tette hozzá Varga-Borsath Éva.

Az EDI bevezetésének fogadtatása 

A kollégák eleinte szkeptikusan fogadták a megoldást, gyakran ellenőrizték, összehasonlították az EDI rendszer adatait a saját Excel táblázataikkal. Hozzá kellett szokniuk, hogy az adatok máshogy kerültek csoportosításra. 

A pénzügyi osztály ismerte fel elsőként az EDI előnyeit, hiszen nem kellett manuálisan elvégezniük a számlázást. Tőlük érkeztek az első, pozitív visszajelzések, majd a beszerzés is hamar megtapasztalta az EDI előnyeit.  

EDI megoldások az autóiparban 

„Az autóiparban az elektronikus adatcsere ma már minimum elvárás. Úgy gondolom, hogy mi csak nyertünk vele. Nem tudok olyat mondani, ami egyértelműen hátránya lenne az EDI megoldásnak. A mai napig, ha bármi kérdésünk van az EDITEL felé, azonnal segítenek, és rögtön megoldják a problémánkat. A hozzáállásuk kiváló.”mondta el Varga-Borsath Éva.

 

Az Alpine Európai Elektronikai Ipari Kft.-ről 

Az Alpine Európai Elektronikai Ipari Kft. a japán érdekeltségű Alps Alpine vállalatcsoport magyarországi gyártóbázisa. 

A japán Alps Alpine Electronics a világ vezető audió-, navigációs- és multimédia rendszer gyártói és forgalmazói közé tartozik. A saját márkanév alatt forgalmazott termékeken túl az Alpine neves autóipari márkák számára készít személyre szabott termékeket. Leányvállalatával, gyártó telepéivel, kutató- és forgalmazó cégeivel együtt minden kontinensen képviselteti magát.  

A magyarországi gyártóközpont szolgálja ki az európai piacról érkező rendelések jelentős részét. A Biatorbágyon működő üzem 1999 óta gyárt audiotechnikai és hifi berendezéseket, valamint navigációs készülékeket és kijelzőket prémium kategóriás gépjárművekbe. A multimédiás eszközök mellett 2022-ben autóelektronikai modulok (ablakemelő kapcsolók, kormánykapcsolók, műszerfal részegységek) összeszerelése is megkezdődött. 

Logo and photo Copyright ALPINE ELECTRONICS
MANUFACTURING OF EUROPE, LTD.

Kérjük, aktiválja a cookie-kat a böngésző beállításaiban, hogy a weboldal teljes tartalmát el tudja érni.
Jelenleg elavult böngészőt használ, mely biztonsági hiányosságokhoz és csökkentett felhasználói élményhez vezethet.
Hogyan frissítheti egyszerűen böngészőjét.