+ 36 / 23 / 504 – 845
MŰSZAKI TÁMOGATÁS -849
EDI TANÁCSADÁS -847
Ajánlatkérés

A láthatatlan fűszer

Fűszeres doboz a gyártósoron - a láthatatlan fűszer a Kotányi számára az EDI

“EDI? Alig érzékelem, egyszerűen csak működik!” – mondta el Martin Lorenz, aki tavaly vette át a Kotányi GmbH-nál az IT vezetését, emellett felel a fűszergyártó teljes EDI területéért is. A nagy felelősség azonban, amely ezen a területen rejlik, csak akkor válik nyilvánvalóvá, ha tudjuk, hogy milyen mennyiségű adat kerül feldol­gozásra az EDI-n keresztül. A Kotá­nyinál évente átlagosan 250 000 EDI üzenet bonyolódik le az EDITEL eXi­te EDI platformján.

A Kotányi esetében a fő prioritás a gyor­saság, mert a megrendeléseket 24 órán belül teljesíteni kell. Abban az esetben például, ha egy megrendelés (ORDERS) 11 óráig beérkezik, akkor ugyanazon a napon kerül sor a kiszállításra is.

Gyakran előfordul, hogy egy rendelés, több mint 150 tétellel rendelkezik, Martin Lorenz szerint: „ezeket azon­ban ilyen rövid idő alatt egyszerűen lehetetlen lenne EDI nélkül rögzíteni“.

Az export tevékenység elektronikus adatcseréjére vonatkozóan is – mely­nek aránya legalább 71 százalék – a Kotányi abszolút EDI úttörőnek bizo­nyult. Ausztria mellett összesen hét országgal – Németország, Csehország, Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Szlovénia és Szlovákia – cserélnek adatokat az eXite-on keresztül.

Martin Lorenz szerint az export terén is minden zökkenőmentesen műkö­dik, mert általában ugyanazon keres­kedelmi láncok esetén hasznáják az EDI-t Európa-szerte, és ezáltal sok szinergiahatás keletkezik. Ennek op­timális alapja az is, hogy minden ország központilag, egyetlen közös ERP-rendszert, az Infor-t használja.

Martin Lorenz szerint az EDI-hez ha­sonlóan az eXite is – a mögöttes plat­form – észrevétlen a háttérben, így az EDITEL támogatása szinte csak az új funkciók esetén szükséges. A kö­zelmúltban ezek közé tartoztak például a számlázások (INVOIC) és jóváírások EDI-n keresztül történő le­bonyolítása Magyarországon, az eSi­gnatur Csehországban vagy az átvéte­li igazolás (RECADV) bevezetése a SPAR számára Szlovéniában. Ezek a speciális igények az EDI-ben nagy lehetőséget adnak.

„Arra törekszünk, hogy az ügyfelek kéréseit egy-két héten belül végre tudjuk hajtani.“ – állítja Martin Lorenz.

A Kotányi nem csak az ügyfeleket érintően innovatív az EDI szempontjából, hanem akkor is, ha a saját munkatársairól van szó. Erre jó példa az értékesítés területén bevezetett buyIT, az EDITEL online megrendelési portálja.

A buyIT lehetővé teszi, hogy a megrendeléseket akár közvetlenül az ügyfélnél, vagy röviddel azután PC-n vagy táblagépen rögzítsék.

„Ez jó át­tekintést ad az értékesítő munkatár­sainknak az aktuális rendelésekről.” – mondja Lorenz.

Lorenz úr a jövőbeni EDI bővítések és fejlesztések kapcsán kifejtette, a legnagyobb lehetőségeket a fizetési folyamatok lebonyolításában látja, és felgyorsítaná, az átutalási értesítés (REMADV) bevezetését.

A Kotányi új informatikai vezetőjé­nek mindenekelőtt az a legfontosabb, hogy „minden ugyanolyan jól mű­ködjön, mint eddig. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy akár egy napra is kimaradjon a szállítás!“ Annak ér­dekében, hogy ez soha ne történhes­sen meg, a „láthatatlan fűszer“, az EDI továbbra is megbízhatóan dolgo­zik a háttérben.

Egy nap a Kotányinál számokban

  • 1 millió termék előállítása
  • 4500 különböző cikkszám
  • 3000-5000 rendelési tétel
  • Maximum 1000 EDI üzenet
  • Ügyfelek több mint 40 országban
  • 24 óra a megrendeléstől a szállításig
Erwin-Kotanyi-with-products

Erwin Kotányi, CEO – Kotányi

A Kotányi-ról

Az 1881-ben Szegeden alapított Kotányi ma Ausztria egyik leghíresebb és legsikeresebb családi vállalkozása. A fűszerszakértő nem csupán Ausztriában, hanem Közép-Kelet- Európa több mint 20 országában is piacvezető. A 2018-ban szerzett 5%-os forgalomnöveke­déssel, 165 millió eurós éves forgalmat köny­velhetett el. Kotányi továbbra is növekszik, a Wolkersdorfban, Alsó-Ausztriában működő cég mintegy 570 főt foglalkoztat.

Symbolic image copyright Kotányi GmbH
Logo copyright Kotányi GmbH
Portrait photo copyright Erwin Kotányi/Martin Lorenz/Kotányi GmbH

Kérjük, aktiválja a cookie-kat a böngésző beállításaiban, hogy a weboldal teljes tartalmát el tudja érni.
Jelenleg elavult böngészőt használ, mely biztonsági hiányosságokhoz és csökkentett felhasználói élményhez vezethet.
Hogyan frissítheti egyszerűen böngészőjét.