+ 36 / 23 / 504 – 845
MŰSZAKI TÁMOGATÁS -849
EDI TANÁCSADÁS -847
Ajánlatkérés

Hűsítő EDI megoldások – Ice Cube Hungary

Az Ice Cube Hungary jéggömbje, amely hűsítő EDI megoldásokkal jut el a fogyasztókhoz

Ez a rendszer nem fagy le

Napi ötven tonna jég, több ezer számla és szállítólevél – az Ice Cube Hungary számára ezek a számok már nem jelentenek kihívást, inkább a mindennapok részét képezik. Hála a folyamatos fejlesztésnek, az elhivatottságnak, és az elektronikus adatcserének.

50 kg helyett napi 50 tonna jég

„Az volt a célunk, hogy olyan vállalkozást hozzunk létre, amilyen még nincs Magyarországon – mesélte Ónodi Tamás, ügyvezető a kezdetekről. – Amerikában élő rokonainktól jött az ötlet, hogy próbáljuk a jéggyártást itthon is népszerűsíteni. Mondhatjuk azt, hogy mi honosítottuk meg az országban a jégfogyasztás kultúráját. “

A vállalkozás a kezdetekben napi 50 kg jeget gyártott, ez a mennyiség mára 50 tonnára nőtt. Eleinte sokan külső hűtésre használták a jeget, ma már inkább az italokban fogyasztják, de különböző ipari felhasználásra (húsipar, gyógyszeripar) is vásárolják.

A jéggyártás valójában sokkal bonyolultabb folyamat, mint a víz megfagyasztása. Gondoskodni kell a termék tisztaságáról, íz- és szagmentességéről, ami megfelelő infrastruktúrát és magas fokú higiéniát igényel. Emellett, a termék eladásához hűtőládákra van szükség, ezért az Ice Cube Hungary országszerte 3000 hűtőládát helyezett ki ebből a célból.

A gyártásuk tehát folyamatosan fejlődött, hogy lépést tudjanak tartani a kereslet növekedésével. A megnövekedett forgalom a partnerek, az elküldött számlák és szállítólevelek számának drasztikusan emelkedését is jelentette.

Elektronikus adatcsere a jéggyártásban

A cég évek óta az EDITEL Hungary ügyfele, de folyamatosan újabb fejlesztéseket, frissítéseket vezetnek be, legutóbb éppen a PKI számlázást.

Szezontól függően 50-70 fős létszámmal dolgoznak. Az ezres nagyságrendű számlák és szállítólevelek elküldése a partnereknek korábban manuálisan történt. Előfordult, hogy hiányzott egy-két dokumentum, amit pótolni kellett, és ez körülményessé tette a munkavégzést.

„Eleinte nekünk is idegen terület volt, amikor az első hipermarket jelezte, hogy EDI kapcsolat kialakítására van szükség – árulta el Ónodi Tamás. – Viszont, miután kialakítottuk ezt a rendszert, éreztük a könnyebbségét. Egyszerűbb volt bejutni más kereskedelmi láncokhoz, partnerekhez azáltal, hogy rendelkeztünk ilyen kapcsolattal.”

Az elektronikus aláírásos PKI számlák bevezetése szintén új kapcsolatokat jelentett számukra. Jelenleg az összes nagyobb kereskedelmi lánccal (TESCO, Spar, Auchan, METRO), valamint benzinkúttal (Shell, MOL, OMV, Lukoil) kapcsolatban állnak.

Az SAP vállalatirányítási szoftvert használják, amely jól integrálható az EDITEL EDI rendszerével. A tesztidőszakot követően probléma nélkül működött a kapcsolat.

A kollégák eleinte idegenkedtek az újdonságtól. Ám az, hogy a korábban kilószámra keletkezett súlyos számlakötegek helyett elég volt néhány gombnyomás, és máris el tudták küldeni a számlákat a partnereknek, meggyőzte őket a váltás létjogosultságáról.

A jéggyártás jövője

A Covid időszak miatti lezárások alatt az Ice Cube Hungary abban a szerencsés helyzetben volt, hogy jutott idejük a fejlesztésekre. A 4-6 hónap leállás és kereslet átmeneti csökkenése lehetővé tette a gyártásban fontos fejlesztéseket kivitelezését.

Elmondásuk szerint azóta is átrendeződés figyelhető meg a piacon – a vendéglátóhelyekkel szemben a benzinkutakon jelentkezik a legnagyobb lakossági kereslet a jég iránt. Ez pedig azt jelenti, hogy nem lehet megpihenni, folyamatosan keresni kell a lehetőséget a fejlődésre és a megújulásra.

Zárszóként Ónodi Tamás még hozzátette: „Ebből nincs kiút. A digitalizálás a jövő – ha valaki meg akar felelni a piacon, akkor ezt nem tudja kikerülni.”

Ice Cube Hungary Kft.

Ice Cube Hungary Kft. logóAz Ice Cube Hungary Kft. 1991-ben alakult, családi vállalkozásként. Étkezési jégkocka gyártásával és forgalmazásával foglalkozik, országos lefedettséggel. Hat telephellyel rendelkeznek, emellett Vácegresen egy 12.000 nm gyártó telephelyen, egy 3000 nm üzemcsarnokban végzik a gyártást, és innen történik a termékeik országos kiszállítása a többi telephelyre. A cég éves árbevétele 2020-ban több mint 625 000 000 Ft volt.

Symbolic image copyright Ice Cube Hungary Kft.
Logo copyright Ice Cube Hungary Kft.

Kérjük, aktiválja a cookie-kat a böngésző beállításaiban, hogy a weboldal teljes tartalmát el tudja érni.
Jelenleg elavult böngészőt használ, mely biztonsági hiányosságokhoz és csökkentett felhasználói élményhez vezethet.
Hogyan frissítheti egyszerűen böngészőjét.