+ 36 / 23 / 504 – 845
MŰSZAKI TÁMOGATÁS -849
EDI TANÁCSADÁS -847
Ajánlatkérés

Blokklánc a logisztikában

Blokklánc a logisztikában - adatok tárolása bináris kód segítségével

A logisztikai folyamatok villámsebességgel változnak, és mindenki a blokklánc technológiáról beszél.

Ez csak egy új trend, vagy tényleg egy technológiai forradalom kezdete? Olvassa el a választ erre, és más kérdésekre az interjúban, amelyet Alexander Schaefer-rel, az EDITEL Austria GmbH Informatikai igazgatójával készítettünk:

Az EDITEL egy nagyon specifikus digitalizációs feladatot lát el: az elektronikus adatcserét. Milyen megoldásokat kínálnak a logisztikai iparágnak, és azok mely előnyökkel járnak az ügyfeleik számára?

Általánosságban szólva, az EDITEL az ellátó lánc optimalizációján dolgozik. Megoldásokat kínálunk az egész ellátási lánc részére, a megrendeléstől kezdve egészen a fizetésig bezárólag. Nyilvánvalóan a logisztika kulcsfontosságú része ennek. A vállalkozásoknak akkor van döntő fontosságú versenyelőnye, ha az összes üzleti folyamatukat digitálisan kezelik. Ez nem csupán költség- és időoptimalizálást foglal magában, hanem környezettudatos folyamatokat is. Végső soron a fogyasztók hatékony, gyors és olcsó szállítási útvonalak előnyeit élvezhetik.

Hány logisztikai partnerük van (és meg tudna nevezni néhányat)?

Mint vezető EDI (elektronikus adatcsere) szolgáltató, hosszú ideje együttműködünk szinte az összes logisztikai céggel. Bárhol is legyen szó hatékony, modern digitális folyamatokról, eXite® platformunk döntő, versenyképes előnyöket nyújt az egész ellátási lánc számára. Az eXite rendszerben a vevők, ügyfelek, logisztikai szolgáltatók és bankok digitális összeköttetésben állnak, melynek eredményeképpen megbízható és gyors tranzakciókat tudnak lebonyolítani.

Ön szerint, mennyire fontos az blokklánc az EDI szolgáltatások terén?

A blokklánc technológiát nagyon hosszú ideje feszegetik. A kezdeti hype alkalmával a blokkláncot kikiáltották mindentudó megoldásnak. Különösen a logisztikai iparágban – amely az összes ellátási lánc középpontjában volt-, kellett volna valódi forradalomnak történnie a blokkláncnak köszönhetően. Ennek a trendnek most vége, viszont a blokklánc technológiának még meg kell megmutatnia, mire is képes. Mint sokéves tapasztalattal rendelkező, piacvezető EDI szolgáltató, tudjuk mennyire fontos, hogy a technológiát valós élethelyzetekben teszteljük, és átfogó elemzéseket végezzünk. Mindenesetre a mi ügyfeleink hozzászoktak, hogy technológiánk megbízható és 100%-ig funkcionális. A hagyományos EDI szolgáltatások terén jelenleg nem látunk azonnali plusz előnyt a blokklánc technológia használatában. Mindazonáltal, általánosságban véve, lehet benne potenciál a kiegészítő szolgáltatások terén.

Az EDITEL részt vállalt a „Blokklánc Logisztika Kezdeményezés”-ben. Mi ennek a célja?

A „Blokklánc Logisztika Kezdeményezés”-t egy vállalatcsoport hozta létre, akik bizonyítani kívánták, hogy a szállítmányozási dokumentumokat lehet blokklánc technológiával digitalizálni. Többek között az LKW Walter, DB Schenker, EY, BVL, GS1, és az EDITEL, valamint a Bécsi Üzleti és Közgazdasági Egyetem, ami tudományos támogatást adott ehhez.  Először is, és legfőképpen kell egy digitalizációról szóló projekt, ami blokkláncon alapul, mint ’alátámasztó’ technológia. Most is, miközben itt beszélünk, a szállítmányozás világszerte papír alapú szállítólevéllel történik. Ez magával hozza a papír alapú dokumentumok tipikus hibáit, pl. olvashatóság hiánya, elveszés, hamisítás, valamint a hosszútávú tárolás nehézsége. Továbbá az ilyen papíralapú dokumentumok kezelése komplex és időigényes, mivel általában sok kézen mennek keresztül.

A “Blokklánc Logisztikai Kezdeményezés” jelen pillanatban a kamionos szállítólevelek digitalizációján dolgozik blokklánc technológiát használva. Hogy halad az úttörő projekt?

Korábban elhatároztuk, hogy gyors ütemben ki akarunk fejleszteni egy teljesen funkcionális prototípust az első fázisban. Meglepően gyorsan értük el ezt a célt. Ez csak úgy válhatott valóra, hogy az első naptól fogva csapatunk igazi ’startup’ hozzáállással dolgozott együtt. Az első próbaszállításokat nemrég bonyolították le, és minden simán ment. Szintén örömünkre szolgált, hogy a sofőröktől leginkább pozitív visszajelzéseket kaptunk, mivel nekik is sok papírmunkájuk van.

Milyen előnyei vannak a digitális szállítóleveleknek összehasonlítva papír-alapú társaikkal?

A digitális szállítóleveleknek (e-CMR) csak előnyeik vannak minden partner számára. Azok, akik szállítják az árut, ellenőrizhetik a szállítmány státuszát bármikor, míg azok, akik várják az árut úgyszintén megtehetik ezt. A tervezés könnyebb és gyorsabban lehet reagálni az esetleges hibákra vagy rendellenességekre. Nem meglepő módon, maguk a logisztikai szolgáltatók a legnagyobb nyertesek. Amellett, hogy percre kész információval szolgálnak a digitális szállítólevelek (e-CMR), jelentősen lerövidítik az egész folyamat menetét. A digitális szállítóleveleket megelőzően, a szállítást nem lehetett kiszámlázni addig, amíg a papírokat meg nem kapta a logisztikai cég.  Az új e-CMR rendszerrel, abban a pillanatban hivatalos számlát lehet kiállítani, amint az áru megérkezett. Az idő pénz!

Mennyire biztonságos ez a technológia? Elvégre a kibertámadások világszerte terjednek.

A biztonság és a nyomonkövethetőség kiemelt prioritás számunkra. Ügyfeleink megszokták a legmagasabb biztonsági szintet az eXite® rendszer adatközpontjában. Amikor csak említésre kerül a blokklánc technológia, meg kell, hogy említsük a fenntarthatóságot. Ehhez a projekthez egy olyan megközelítést választottunk, amihez nem szükséges intenzív energia kiaknázás (hasonlóan a Bitcoin technológiához). A blokklánc a legújabb titkosítási módszerekre támaszkodik, éppen ezért tartják teljesen megbízhatónak és biztonságosnak. Mindazonáltal tudjuk, hogy a teljes biztonság mindig több tényezőtől függ, amelyeket rendszeres időközönként frissíteni kell. Mindenesetre elmondhatjuk, hogy a digitális szállítólevelek biztonsági szintje sokkal magasabb, mint a papír-alapúaké.

2019-ben a kezdeményezés megnyerte a  „Futurezone Award”-ot az Év blokklánc projektje kategóriában. Hogyan hatott ez a díj a vállalkozásukra? Többen érdeklődtek, megnőtt az ügyfélszám, több tagjuk lett stb.?

A „Futurezone Award” egy nagyon neves elismerés, aminek segítségével a projektnek is megnőtt a fontossága. Igen, többen érdeklődnek, és keresnek meg a projekttel kapcsolatban. Különösképp segített a nemzetközi média új kapcsolatok kialakításában, és közös együttműködést hozott partnerekkel. A szállítóleveleknek nemzetközileg kell működniük, ami nemzetközi összefogást kíván meg (hatóságokkal stb.).

Milyen projektek jönnek a “Blokklánc Logisztika Kezdeményezés” életében?

A második fázisban – amelyet hamarosan indítunk- átváltunk teszt üzemmódról normál üzemre. Azon is dolgozunk, hogy ezt a megoldást beleintegráljuk a meglévő alkalmazásainkba, amelyeket logisztikai vállalatok és a szállítmányozásban résztvevők már használnak. Emellett, további partnereket keresünk, ahhoz, hogy a ’megoldásunkat’ elérhetővé tegyük egyre több vállalat számára. A piac hatalmas érdeklődést mutatott kezdeményezésünk iránt, és jelenleg is több érdeklődővel folytatunk tárgyalásokat, mind hazai, mind nemzetközi platformon. További érdekes fejlődési szakaszt várunk a közeljövőben.

 

Portrait Alexander Schaefer

Alexander Schaefer
Informatikai igazgató, EDITEL Austria

Symbolic image copyright iStockphoto, photo credit matejmo
Portrait photo copyright EDITEL Austria GmbH, photo credit Petra Spiola

Kérjük, aktiválja a cookie-kat a böngésző beállításaiban, hogy a weboldal teljes tartalmát el tudja érni.
Jelenleg elavult böngészőt használ, mely biztonsági hiányosságokhoz és csökkentett felhasználói élményhez vezethet.
Hogyan frissítheti egyszerűen böngészőjét.