+ 36 / 23 / 504 – 845
MŰSZAKI TÁMOGATÁS -849
EDI TANÁCSADÁS -847
Ajánlatkérés

EDI-alapú folyamatok az autóipari beszállítók és az OEM-ek között

Hogyan lehet az autóipari beszállítókat ideális üzleti partnerekké változtatni az OEM-ek számára 

A mobilitás ma már nélkülözhetetlen számunkra. Mindannyian gyorsan és könnyedén szeretnénk eljutni A pontból B-be, lehetőleg biztonságban és persze kényelemben. Valaha elgondolkodott már azon, hogyan is épülnek fel a járművek? Hiszen olyan sok különféle alkatrészre van szükség, amelyeket időben kell szállítani és megfelelően össze is kell szerelni. Mivel az EDITEL-nél az autóipar számára készült EDI-alapú digitális folyamatokra specializálódtam, szeretnék betekintést nyújtani ebbe az izgalmas témába. Olvassa el ezt az EDI Blog bejegyzést, hogy megismerhesse, hogyan tud, mint szolgáltató, pontokat szerezni az úgynevezett OEM-eknél (Original Equipment Manufacturer – Eredeti Alkatrész Gyártó) egy profi EDI kapcsolaton keresztül. 

Kezdjünk néhány érdekes ténnyel az autóiparról! 

Az Német Autóipari Szövetség adatai szerint egy jármű értékének körülbelül 70 százaléka a beszállítói láncolat valamely részében keletkezik, és nem az OEM-eknél. Az autóiparban való sikeres működéshez semmi sem hagyható a véletlenre, mert a zökkenőmentes ellátási lánc folyamatok döntő fontosságúak. 

Csak gondoljon bele, hogy egy jármű több mint ezer egyedi alkatrészből áll. Teljesen érthető, hogy az autógyártók sok különböző beszállítóval dolgoznak. Fontos alkatrészeket is különböző gyártóktól vásárolnak, hogy biztosítsák a beszállítások stabilitását. Ha egy gyártó problémákkal küzd a szállításban, mások segíthetnek. Mégis, ha egy gyártó súlyos hibát követ el, könnyen elveszítheti üzletét, mielőtt észrevenné. 

Az autóipari beszállítók és az OEM-ek közötti digitális folyamatok egyre inkább versenyfaktorrá válnak. Most szeretnék némi háttér információt nyújtani, hogy a felhasználók jobban megértsék az Elektronikus Adatcsere (EDI) előnyeit és relevanciáját. 

Miről szól az EDI az autóiparban? 

Nagyjából az üzleti dokumentumok és a logisztikai információk folyamatos szabványos cseréjéről van szó. E célból több EDI szabványt is kialakítottak. Ezek meghatározzák az adott üzleti dokumentum szerkezetét. 

Az autóiparban fontos EDI szabványok közé tartozik: 

ODETTE (az európai autóipar szabványa),  

VDA (a Német Autóipari Szövetség szabványa),  

EDIFACT (egy ágazatközi nemzetközi szabvány, mely széles körben használt Európában, és népszerű az autóiparban)  

ANSI ASC X12 (egy ágazatközi szabvány, mely széles körben használt az Egyesült Államokban, és népszerű az autóiparban). 

Még akkor is, ha különböző szabványokat használnak, az elv mindig nagyon hasonló: az OEM-ek szállítási előrejelzéseket használnak például a járműalkatrészek konkrét megrendelésére az autóipari beszállítóktól. A beszállító ezután kiszolgálja a rendelést és elküldi a szállítási értesítést. A termékeket ezután szállítják, ideális esetben egy szállítási címkével (SSCC), amelyet a címzett beolvas. Németországban a VDA használatát az európai autóipar ODETTE szabványa helyettesíti, amely hasonló elvre épül. 

Ezeket az EDI üzeneteket cserélik a leggyakrabban: 

 • DELFOR (szállítási előrejelzés): Az OEM-ek ezt az üzenet formát használják beszállítóik tájékoztatására hosszú távú mennyiségi igényeikről, hogy a beszállítók a szükségleteknek megfelelően alakíthassák anyagbeszerzésüket és termelésüket. 
 • DELJIT (just-in-time szállítás): Így rendelnek az OEM-ek specifikus mennyiségeket beszállítóiktól rövid értesítési határidővel, általában rendszeres időközönként. Ezek olyan alkatrészek, amelyek megbízható szállítást igényelnek a meghatározott időpontban, mert általában állandó részét képezik a járműveknek.  
 • ASN (előzetes szállítási értesítés) / DESADV (szállítási értesítés): A beszállítók ezt az üzenetet használják üzleti partnereik (vagy az OEM-ek) értesítésére a közelgő szállítmányokról. 
 • RECADV (átvételi értesítés): Az OEM-ek ezt az üzenetet használják a szállítmány átvételének elismerésére. 
 • INVOIC (számla): A beszállítók ezt az üzenetet használják az OEM-ek számlázására. 

Az ideális EDI megoldás

Ideális esetben az OEM-eknek van EDI kapcsolatuk a beszállítóikkal és ezenkívül rendelkeznek egy átfogó felső beszállítói piramissal, amely egészen az egyes alkatrészbeszállítókig terjed. Ezt nevezzük TIER struktúrának. Az OEM-ek a piramis szerkezet tetején vannak, amelyet modul- vagy rendszerbeszállítók (TIER 1) követnek, akik pedig különböző komponens- és alkatrészgyártóktól (TIER 2 és TIER 3) kapnak ellátmányt. Ez lehetővé teszi a pontos végső tervezést az ellátási láncban a kevésbé hatékony megoldások és a hibák elkerülése érdekében. Az összes résztvevőt összekötő adathub pedig a világszerte működő platform: az eXite. 

Általánosságban elmondható, hogy ez a két EDI megoldás széles körben használatos az autóiparban: 

 1. Web EDI: ez különösen jó választás kis beszállítók számára. A felhasználók bejelentkezhetnek egy online platformra, és azonnal kapcsolatba léphetnek üzleti partnereikkel. Az online platform lehetőséget ad a cégeknek az összes kapott és elküldött üzenet állapotának áttekintésére. Az intuitív áttekintések a szállítási előrejelzésekről például bármikor elérhetők a felhasználók számára. Miután az ügyfelek leadták megrendelésüket, a beszállítóknak lehetőségük van azonnal szállítási értesítéssé alakítani ezt az üzenetet. Egy másik opció a szabványosított raklapcímkék létrehozása és nyomtatása. Kérésre belső ERP rendszerek is integrálhatók, ami még könnyebbé teszi a folyamatokat.
   
 2. EDI integráció: ez a modell teljes rugalmasságot biztosít, függetlenül attól, hogy az érintett cégek OEM-ek vagy beszállítók-e. Ebben az esetben az EDI rendszer integrálódik a meglévő ERP infrastruktúrába. Legyen az OFTP, X.400, AS2 vagy API, egyetlen kijelölt platformon keresztül kommunikálhatnak üzleti partnereikkel, miközben folyamatosan figyelemmel kísérhetik az egész folyamatot. Az összes tranzakció naplózva és mentve lesz. Emellett elérhetők az autóipar számára releváns összes szabvány és üzenet. 

Tudta-e a következő tényeket? 

 1. Az EDI többek között támogatja az egységek nyomon követhetőségét az egész gyártási lánc mentén. 
 2. Az EDI segítségével villámgyorsan és teljesen automatizált módon megoszthatod a kívánt adatokat üzleti partnereiddel. 
 3. Az optimális eredmények érdekében javasoljuk, hogy a beszállítók ne csak ügyfeleikkel használják az EDI-t, hanem ösztönözzék saját beszállítóikat is az Elektronikus Adatcsere felvételére. 
 4. Az eXite kapcsolat segítségével nem csak az autóipari szektorhoz, hanem az egész világon lévő összes EDI-kész céghez is elérhetsz. 

Függetlenül attól, hogy az Ön cége kis vagy nagy autóipari beszállító, vagy OEM, kollégáim és én örömmel válaszolunk mindenféle EDI-vel kapcsolatos kérdésére.  

 

A szerzőről

Andrea Kraft
Business Development Manager,
EDITEL Austria. 

 

Copyright, EDITEL Austria

Kérjük, aktiválja a cookie-kat a böngésző beállításaiban, hogy a weboldal teljes tartalmát el tudja érni.
Jelenleg elavult böngészőt használ, mely biztonsági hiányosságokhoz és csökkentett felhasználói élményhez vezethet.
Hogyan frissítheti egyszerűen böngészőjét.