A honlap böngészésével elfogadja a cookie-k használatát. Tovább információért, kattintson ide!

Az EDI-től az EDITEL Hungary-ig

Az eXite® elődje, az ECODEX

 

'80-as évek - A kezdet

Ez idő tájt az osztrák kereskedelmi láncok és szállítóik már felismerték az elektronikus adatcsere (EDI) alkalmazásával járó előnyöket. Az EDI a jövő technológiájaként, az ellátási lánc harmonizációján és optimalizálásán keresztül járul hozzá a jelentős hatékonyságnöveléshez, minőségjavításhoz és költségmegtakarításhoz.

A kereskedelmi partnerek közötti strukturált üzleti adatok cseréjéhez szükséges szabványok képezik a folyamat logisztikai gerincét. Az EAN Austria (ma már GS1 Austria) globális azonosító rendszerének segítségével, és a szabványosított számsoroknak köszönhetően a szállítók (GLN), a termékek (GTIN), valamint a szállítási egységek (SSCC) is egyértelműen és összetéveszthetetlenül azonosíthatóak.

1987 – Az ECODEX létrejötte

Az EAN Austria neves osztrák vállalatokkal közösen a szabványos elektronikus üzleti adatok cseréjének megvalósítása érdekében fejlesztette ki az ECODEX (ElectronicCommercial Data Exchange) eBusiness platformot. A platform folyamatos fejlesztése során mindig a piac igényei voltak az irányadó szempontok. Az ECODEX rövid időn belül a legfontosabb, és a legnagyobb EDI platformmá vált Ausztriában, a fogyasztói termékek iparágában.

A kommunikáció alapja az EAN/GS1 által szabványosított EANCOM® üzenetformátum, amely a UN/EDIFACT (UnitedfNations/ Electronic Data Interchange for Administration, Commerce and Transport) szabvány egy részhalmaza. Az EANCOM® üzenetformátum összefoglalja a 40 legfontosabb üzleti dokumentumot, többek között a számlát, megrendelést, szállítólevelet, számlakivonatot és átutalási megbízást.

1990 – 2004 iparágak között és nemzetközi szinten

Az ECODEX több mint 60 millió tranzakcióval Ausztria legmeghatározóbb EDI szolgáltatása. Az elektronikus adatcsere már hosszú ideje nem csak a fogyasztói termékek iparágát érinti, hanem sikeresen alkalmazzák a technológiát az építőiparban, a gyógyszeriparban, a bútoriparban, a logisztikában és szállítmányozásban csakúgy, mint a bankszektorban és a közigazgatásban is. Az ECODEX már Ausztrián kívül is összekapcsolja az ügyfeleit, mivel számos külföldi IT szolgáltatóval folytatott együttműködésnek köszönhetően a belföldi ügyfelek is adatokat cserélhetnek a nemzetközi partnereikkel.

Adatok biztonságos cseréje = eXite®

2004 – ECODEX-ből eXite®

Több mint 16 év üzemeltetés után az ECODEX helyét átvette az eXite® Business Integration Network. Az EAN Austria 2004-ben jelent meg a piacon az új fejlesztésű platformmal. Az eXite®-tal egy biztonságosabb, megbízhatóbb, rugalmasabb, és a technika legújabb színvonalának megfelelő szolgáltatással lépett be az EAN az elektronikus adatcsere jövőjébe.

2008 - Az EDITEL Austria megalapítása

A GS1 Austria (2005-ben a név EAN-ról GS1-re változott) kiszervezte az eBusiness/eCom üzletágat, és 100%-os tulajdonosként alapította meg az EDITEL Austria-t, egy leányvállalatot, amely az eXite® platform teljes operatív üzemeltetéséért felel.

2008 - 2011 Kelet-Közép-Európa vezető EDI szolgáltatója

Az EDITEL Austria lépésről lépésre építette ki az EDI szolgáltatást a közép- és kelet-európai régióban. Az osztrák központ megalakulását a további irodák létrehozása követte Prágában, Pozsonyban, Budapesten (EDITEL Hungary Kft.) és 2011-től Isztambulban is. Eközben az EDITEL csoport a leányvállalatain és a franchise partnerein keresztül Közép- és Kelet-Európa szerte 18 országban képviselteti magát.

Az EDITEL termékcsalád átfogó megoldást nyújt minden vállalat számára a KKV-tól a nagy konszernekig. Az EDITEL Hungary és az egész vállalatcsoport kiemelt célja a jövőre nézve is az EDI alkalmazásával elérhető optimalizációs potenciál további kiaknázása, és az üzleti partnerek közötti optimális adatcsere biztosítása a legmagasabb technológiai szinten.