A honlap böngészésével elfogadja a cookie-k használatát. Tovább információért, kattintson ide!

forstinger

Forstinger

A vállalat

A Forstinger vállalat 1960 óta egy sikeres vállalkozás, melynek fő tevékenysége az autós kiegészítők forgalmazása. A Forstinger majdnem 1.000 embert foglalkoztat 115 telephelyen Ausztriában, melynek eredménye kb. egy 130 milliós éves bevétel. A vállalati erőforrások legjobb kihasználása érdekében a cég az elektronikus adatcsere (EDI) alkalmazása mellett döntött, mellyel optimalizálható a vállalat rendelési és számlázási folyamata.

A kihívás

Az ellátási lánc elektronikus úton történő megvalósítása előtt a Forstinger a rendeléseket faxon vagy e-mailen keresztül küldte ki a beszállítóinak. Ebben az esetben azonban nem volt garancia arra, hogy a beszállítóhoz rendben beérkezett a rendelés. Több alkalommal nem teljesített kiszállítás esetében a beszállító arra hivatkozott, hogy nem érkezett be hozzájuk rendelés.

Mindemellett a beszállított áruk adatai manuálisan lettek rögzítve a vállalat raktározási rendszerében a kiszállításkor rendelkezésre bocsátott szállítólevél szerint, ezen kívül a szállítóleveleket is egyesével ellenőrizték. Ha eltért a kiszállított mennyiség a szállítólevélben megjelölt tételtől, akkor manuálisan kellett a raktár információkat korrigálni. Ez a számlázási folyamatokban is további plusz munkát okozott.

A 15 legfontosabb szállítónkból, akik a számlaértékünk 80 %-át adják, 2013 végére 12 szállítónk állt át az EDI rendszerre (ORDERS, DESADV, INVOIC). Az ebből származó gazdasági haszon már most mérhető és érzékelhető a telephelyeinken és a központban.

Stefan Urdl, IT vezető

A megoldás

A cél a nem teljesített rendelések kiküszöbölése és a teljes rendelési folyamat hatékonyságának növelése volt. Ennek érdekében a Forstinger az EDI szolgáltatójával, az EDITEL-lel és a szoftver partnerével, a TWZ-vel való közös munka eredményeként átállt az üzleti dokumentumok elektronikus úton való cseréjére, az ún. elektronikus adatcserére. A cég a jövőben az össszes beszállítójával kizárólag ezzel az alkalmazással tervezi az üzleti dokumentumok cseréjét. Első körben az elektronikus rendelést (ORDERS) és az elektonikus számlázást (INVOIC) implementálták annak érdekében, hogy a rendelési folyamat hibamentesen menjen végbe. Ezek után az áruátvételi folyamatot is elektronizálták az elektronikus szállítólevél (DESADV) alkalmazásával.

Biztonságos és nyomon követhető adatcsere
A Forstinger vállalat sikeresen alkalmazza az üzleti dokumentumok cseréjet a beszállítóival az eXite® EDI platformon keresztül. A vállalatnak fontos követelmény volt, hogy a bejövő és kimenő elektronikus dokumentumokat folyamatosan tudják ellenőrizni és figyelemmel kísérni. Ez az eXite® platfom segítségével lehetővé vált. A számlák elektronikus feldolgozásának köszönhetően a hibák és az eltérések könnyebben észlelhetőek, ezáltal a számlák ellenőrzési folyamata is leegyszerűsödik.

Biztonságos archiválás
Az elektronikus számlázási adatok archiválása szintén automatikusan történik az EDITEL archív megoldásának alkalmazásával. Ennek köszönhetően a számlák feldolgozása és tárolása zökkenőmentesen és egyszerűen megvalósul. Egy esetleges adóellenőrzés során az adatok egy felhasználói felületen keresztül könnyedén lehívhatóak és bármikor letölthetőek. A Deloitte könyvvizsgáló cég által tanúsított szabványok biztosítják az elektronikus számlák eredetének hitelességét, adattartalmának sértetlenségét és az olvashatóságát.

Az eredmény

A nem fogadott rendelések miatti hibás szállítás már a múlté. Csakúgy mint a plusz idő- és munkaráfordítás a rendelések és a számlák feldolgozásakor az elektronikus árubeszerzési folyamatoknak köszönhetően. Az EDI-t nem alkalmazó szállítókkal összehasonlítva a beérkezett árukkal kapcsolatos munkaráfordítás 30 %-kal csökkent az elektronikus szállítólevélnek (DESADV) köszönhetően. A számlaellenőrzéssel kapcsolatos időráfordítás tekintetében ez az arány 65 %. A papír és nyomtatással kapcsolatos költségek pedig 60 %-kal csökkentek. Ezenfelül a beszállítók is profitálnak, mert a rendelések automatikus kiküldése megkönnyíti a feldolgozási munkát, illetve csökkentek a költségeik az elektronikus számlázási folyamatnak köszönhetően.

 • EDI Kommunikáció az eXite®-on keresztül
  • ORDERS (rendelés)
  • DESADV (feladási értesítés)
  • INVOIC (számla)
 • e-számla szolgáltatások
 • Archiváló szolgáltatások
 • Optimalizált rendelési és számlázási folyamatok
 • Egy kapcsolattal elérhető az összes üzleti partner
 • Elektronikus dokumentumok nyomon követhetősége
 • Biztonságos és automatikus elektronikus archiválás
 • A számlázással kapcsolatos munkaráfordítás 65%-os csökkenése az e-számlának köszönhetően
 • 30%-kal kevesebb munka a telephelyeken az elektronikus szállítolevél használatával
 • Együttműködés a beszállítókkal
 • 60%-os költségcsökkenés a papír és nyomtatási költségeket illetően