A honlap böngészésével elfogadja a cookie-k használatát. Tovább információért, kattintson ide!

Hírek

03.12.2012

Közlemény

Tisztelt Partnereink!

A 2012. június 19-én megjelent Magyar Közlönyben foglaltak szerint kibővültek az általános forgalmi adóról szóló törvényben előírt, a számlák kötelező adattartalmára vonatkozó előírások.

2013. január 1-jével lépnek hatályba az általános forgalmi adó bevallását érintő azon jogszabályi változások, amelyek jelentős mértékben kiszélesítik az adóhatóság felé teljesítendő kötelező adatszolgáltatás körét.

A fentiekkel egyidejűleg a számla tartalmára vonatkozó rendelkezések is változni fognak 2013. január 1-jétől. Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvénymódosítása értelmében a 2013. január 1-jén, vagy azt követően teljesített ügyletekről kibocsátott számlák kötelező tartalmi elemei közé fog tartozni a vevő adószáma a belföldi beszerzések esetén is, feltéve, hogy a számlában az áthárított adó összege eléri, vagy meghaladja az 2.000.000 forintos értékhatárt. Továbbá 2013. január 1-től az általános forgalmi adó alanyainak bizonyos feltételek megléte esetén (pl. a vállalat árbevétele az előző évben és várhatóan a tárgyévben nem haladja meg a 125 millió forintot) lehetőségük lesz az ún. pénzforgalmi elszámolást alkalmazni az áfa megállapítására. Amennyiben az adóalany ezt a lehetőséget választja, az általa kiállított számláin ezt a tényt fel kell tüntetnie (a "pénzforgalmi elszámolás" kifejezésnek szerepelnie kell a számlákon).

Figyelembe véve a bevallási és adatszolgáltatási kötelezettség fentiek szerint várható változását, javasoljuk tisztelt partnereinknek a nyilvántartási rendszereinek felülvizsgálatát, valamint a vállalatirányítási rendszereinek, EDI rendszerinek esetleges átállítását az új követelményeknek megfelelően.

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban kérdése észrevétele van, kérjük, vegye fel a kapcsolatot munkatársainkkal az alábbi elérhetőségeken: