Sie müssen Cookies in ihrem Browser aktivieren um diese Website/Applikation in vollem Umfang benutzen zu können.
Sie verwenden einen veralteten Browser mit möglichen Sicherheitsschwachstellen und können nicht alle Funktionen dieser Webseite nutzen.
Hier erfahren Sie, wie einfach Sie Ihren Browser aktualisieren können
+36 / 23 / 504 - 845
MŰSZAKI TÁMOGATÁS -849
EDI TANÁCSADÁS -847

Hírek

03.12.2012

Közlemény

Tisztelt Partnereink!

A 2012. június 19-én megjelent Magyar Közlönyben foglaltak szerint kibővültek az általános forgalmi adóról szóló törvényben előírt, a számlák kötelező adattartalmára vonatkozó előírások.

2013. január 1-jével lépnek hatályba az általános forgalmi adó bevallását érintő azon jogszabályi változások, amelyek jelentős mértékben kiszélesítik az adóhatóság felé teljesítendő kötelező adatszolgáltatás körét.

A fentiekkel egyidejűleg a számla tartalmára vonatkozó rendelkezések is változni fognak 2013. január 1-jétől. Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvénymódosítása értelmében a 2013. január 1-jén, vagy azt követően teljesített ügyletekről kibocsátott számlák kötelező tartalmi elemei közé fog tartozni a vevő adószáma a belföldi beszerzések esetén is, feltéve, hogy a számlában az áthárított adó összege eléri, vagy meghaladja az 2.000.000 forintos értékhatárt. Továbbá 2013. január 1-től az általános forgalmi adó alanyainak bizonyos feltételek megléte esetén (pl. a vállalat árbevétele az előző évben és várhatóan a tárgyévben nem haladja meg a 125 millió forintot) lehetőségük lesz az ún. pénzforgalmi elszámolást alkalmazni az áfa megállapítására. Amennyiben az adóalany ezt a lehetőséget választja, az általa kiállított számláin ezt a tényt fel kell tüntetnie (a "pénzforgalmi elszámolás" kifejezésnek szerepelnie kell a számlákon).

Figyelembe véve a bevallási és adatszolgáltatási kötelezettség fentiek szerint várható változását, javasoljuk tisztelt partnereinknek a nyilvántartási rendszereinek felülvizsgálatát, valamint a vállalatirányítási rendszereinek, EDI rendszerinek esetleges átállítását az új követelményeknek megfelelően.

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban kérdése észrevétele van, kérjük, vegye fel a kapcsolatot munkatársainkkal az alábbi elérhetőségeken:

EDITEL Partnerhálózat