A honlap böngészésével elfogadja a cookie-k használatát. Tovább információért, kattintson ide!

Hírek

13.05.2012

Eszmecsere a CRP-ről és a CPFR-ről

A modern logisztikai folyamatok, mint a CRP (folyamatos készletfeltöltési rendszer) és a CPFR (közös tervezés, előrejelzés és feltöltés) hatékonysága igen meggyőző: forgalomnövekedés, áru rendelkezésre állás javítása, logisztikai költségek csökkenése, és a termeléstervezés fejlesztése, hogy csak néhányat említsünk.

Miután az elektronikus megrendelések, számlák és szállítólevelek cseréjével már napi szinten találkoznak az FMCG szektor kereskedői és gyártói, elérkezett az idő a CRP/VMI és a CPFR koncepciók részletesebb bemutatására, hiszen használatukkal az ellátási lánc hatékonysága hosszútávon biztosíthatóvá válik.

Mindkét változat bevezetésénél alapvető előfeltétel a szoros együttműködés a kereskedő és a beszállító között. A VMI (Vendor Managed Inventory) kereskedői készletfeltöltést jelent, a beszállító által. Az előbbi koncepció továbbfejlesztett változata a CPFR (Collaborative Planning Forecasting and Replenishment). Ekkor már az akciós árumennyiségek is meghatározásra, és a kereskedő által jelzésre kerülnek.

Dr. Nikolaus Hartig ECR manager szerint Ausztria Európa szerte az élen jár a CPFR bevezetése kapcsán. A SPAR kereskedelmi vállalat már a tejtermékek forgalmazásának több mint 70 százalékát a CPFR projekt keretein belül kezeli, és jelentős sikereket ért el a szolgáltatási szint és a raktároptimalizáció területén.

Martin Holzer a Berglandmilch IT és logisztikai vezetője, valamint az illetékes ECR munkacsoport elnöke a következő szavakkal jellemezte az ECR hozzáálását: „Minden ebbe az irányba mutató projektet támogatunk, de különösképpen a teljes FMCG szektor folyamatait harmonizálni célzó törekvést.“

2011-ben összesen 144.013 elektronikus raktárkészletjelentés került továbbításra 25 gyártó és az osztrák FMCG kereskedők között, mondta Mag. Karl Cegner a GS1 Austria senior projektmamagere. Ez a pozitív fejlődés napjainkban is tart. Az EDITEL Hungary szívesen áll érdeklődő ügyfelei rendelkezésére Magyarországon is.