Sie müssen Cookies in ihrem Browser aktivieren um diese Website/Applikation in vollem Umfang benutzen zu können.
Sie verwenden einen veralteten Browser mit möglichen Sicherheitsschwachstellen und können nicht alle Funktionen dieser Webseite nutzen.
Hier erfahren Sie, wie einfach Sie Ihren Browser aktualisieren können
+36 / 23 / 504 - 845
MŰSZAKI TÁMOGATÁS -849
EDI TANÁCSADÁS -847

Hírek

10.06.2010

EDITEL "különkiadás" az elektronikus számlázásról

Az osztrák vállalkozások több mint 75 %-a találkozott már elektronikus számlával. Ezt az Osztrák Kereskedelmi Kamara a 2010-es e-day-en lezajlott felmérése bizonyítja. Ennek ellenére nagy a bizonytalanság. Az EDITEL Journal e különkiadásának célja a jelenlegi információhiány felszámolása és az elektronikus számla előnyeinek kiemelése, a szállítók és a kereskedők számára egyaránt.

Az elektronikus számla spektruma igen széles. Változatai a fax-tól egy beszkennelt PDF-en keresztül az XML-ig, vagyis az EDI számláig terjednek. Az előbbieket mind az e-számla kategóriájába soroljuk. Az eltérő változatok a különböző igényeknek köszönhetően alakultak ki, melyeknek egytől egyig meg kell felelniük. Amíg egy mobiltelefonján internetező magánszemélynek teljes mértékben megfelel egy online felület a számlái megtekintésére, mivel nem kívánja sem nyomtatni, sem archiválni őket, addig egy adóvisszatérítésre jogosult vállalkozónak eleget kell tennie az elektronikus számlázással kapcsolatos jogi előírásoknak. (Lásd az EDITEL Journal 4. oldalán Dr. Gerhard Laga szakértői véleményét.) Az elektronikus számlázás előnye azonban nem csak a papírmentes küldési és fogadási folyamatban rejlik, hanem az automatikus feldolgozásban és a számla tartalmának integrációjában a belső vállalati rendszerbe.

Kinél jelentkezik a legnagyobb profit?
Nagy szolgáltató cégek, mint telefontársaságok vagy energiaszolgáltatók akár számlák százezreinek a nyomtatását és kiküldését tudják megspórolni. Az FMCG szektorban a számlafeldolgozás automatizálása révén, az EDI számla került előtérbe. Ennek keretében minden adat a fejlécből, a tételsorból és az összegzésből egyeztetésre kerül a törzsadatokkal, és egyezés esetén azonnal továbbításra kerül kifizetésre. Ez a folyamat nagyobb hatékonyságot és hosszútávú költségcsökkentést biztosít a számlázási folyamat során a szállító és a megrendelő között.

Minél gyorsabb a termékek forgási sebessége, annál inkább megéri az e-számlázási rendszer bevezetése. A metódust elsőként élelmiszeripari cégek fedezték fel és alkalmazták a gyakorlatban. Egy közülük a Rewe International AG, amely különkiadásunk első oldalán is szerepel.

Információhiány felszámolása
Egymáshoz sokban hasonló ágazatok, az építőipartól, a parfüm és drogérialáncokon, a logisztikai szolgáltatókon, az elektronikai és bútorkereskedőkön, valamint az egészségügyön keresztül egészen a gasztronómiai, és az állami szektorig élénken érdeklődnek az elektronikus üzleti folyamatok bevezetéséről. A rendszer iparágakon átívelő, hosszútávú bevezetéséhez elengedhetetlen a vállalatok ellátása a szükséges információkkal az elfogadottság növelése érdekében. A kereskedők automatikus elektronikus üzleti folyamatok bevezetése iránti igényének még mindig gyakran kell szállítói visszautasítással szembesülnie. Kiadásunk 3. oldalán ezért bemutatunk Önöknek néhány példát szállítói szemszögből – multinacionális csoportoktól KKV-ig – praktikus útmutatásként a témához.

Olvasson tovább a témáról az EDITEL Journalban!

EDITEL Partnerhálózat