Sie müssen Cookies in ihrem Browser aktivieren um diese Website/Applikation in vollem Umfang benutzen zu können.
Sie verwenden einen veralteten Browser mit möglichen Sicherheitsschwachstellen und können nicht alle Funktionen dieser Webseite nutzen.
Hier erfahren Sie, wie einfach Sie Ihren Browser aktualisieren können
+36 / 23 / 504 - 845
MŰSZAKI TÁMOGATÁS -849
EDI TANÁCSADÁS -847

Hírek

28.08.2012

EDI – A jövő technológiája vagy idejétmúlt megoldás?

Már 25 éve létezik az EDI. Rossz nyelvek azt beszélik, hogy ez már a múlt technológiája?
Karl Cegner: Az elektronikus adatcsere, röviden EDI minden egyéb, de nem a múlt. Épp ellenkezőleg: A technológia létezése óta támogatja az innovatív ellátási lánc menedzsmentet, és az ágazatokon átívelő vállalati összeköttetéseket. A vállalatok fogyasztói termékek piacától a divat- és gasztró szektoron át egészen a bankszféráig automatikus és platformfüggetlen módon cserélnek kereskedelmi és technológiai üzeneteket a számítógépek, illetve az alkalmazások között. Egyszerűen mondva az EDI-nek köszönhetően találhatja meg minden nap a kedvenc tejét, sportfelszerelését, szükséges gyógyszerét, és még sok mást a polcokon.

EDI nélkül ez nem lenne lehetséges?
Cegner: Lehetséges lenne, de mindenképpen sokkal munkaidőigényesebb. Megrendeléseket, szállítóleveleket, számlákat, és a beszerzés további logisztikai folyamatait mind-mind manuálisan kellene feldolgozni. Ez nem csak nagy költséget és munkaerőfelhasználást, hanem magas hibaszázalékot is jelent a papír alapú dokumentumok cseréje esetén. Az elektronikus átvitel lehetővé teszi ezen információk hatékony és hibamentes feldolgozását mind a kereskedők, mind a gyártók számára.

A kezdő EDI-zők gyakran megriadnak a folyamatok átállításához kapcsolódó kiadásoktól. Hogyan győzi meg őket?
Cegner: Itt is jövőorintáltan kell gondolkoznunk. Az EDI bevezetése hibamentes üzleti folyamatokat feltételez. Csak a bevezetés által azonban nem javulnak meg a hiányos üzleti folyamatok, de a problémák és a hiányosságok láthatóvá válnak. Egyedi lehetőség ezeket a hiányosságokat kezelni, és ezáltal hatékony és működő folyamatokat létrehozni. Az adatcsere során a partnerrel folytatott hatékony hosszútávú munka mellett jelentős költségcsökkentésre van lehetőség. További előnyt jelent az új partnerek egyszerű bekapcsolása a szabványosított technológiának köszönhetően, és az ezzel együtt járó vállalati versenyképesség növekedése. Nem a véletlennek köszönhető módon léteznek a teljes közép-kelet-európai régióban tervek az EDI intenzívebb használatára.

Ezek a változtatások még ha fejlődést is eredményeznek, komoly költséget jelenthetnek az EDI felhasználónak. Hogyan lehetséges egy ésszerű ár/érték arány létrehozása?
Cegner: Alapvetően alkalmazandó: minőség az ár előtt. Mint az összes többi iparágban itt is megfigyelhető egy tendencia, vagyis dömpingárral elárasztani a piacot. Ez sajnos gyakran a megbízhatóság és a korrekt tanácsadás rovására megy, amely a végén nagyobb költséget jelenthet, mint az egyszeri alapos bevezetés. Itt tehát körültekintésre van szükség. Természetesen igény szerint különböző EDI megoldások léteznek. Ezek között a feldolgozandó dokumentummennyiség és a belső IT rendszer integrációs képessége tesz különbséget. Nagy dokumentummennyiség esetén csak magasfokú automatizálás révén, vagyis egy teljesen integrált EDI megoldás alkalmazásával lehet elérni a maximális folyamat és költséghatékonyságot. Ezen varáció alkalmazásakor egy közvetlen kapcsolat segítségével a vállalati ERP rendszer képessé válik a konvertálástól az archiválásig az ellátási lánc folyamatainak automatizálására, többek között az árubeszerzés vagy a számlázás területén is. Kis dokumentummennyiséggel rendelkező vállalatok számára megfelelő megoldás a web EDI, illetve a helyben telepítendő EDI-kliens. web EDI használata esetén közvetlenül egy internetportálra kerül a felhasználó. A web EDI portálhoz hasonlóan működik az EDI kliens. A felhasználó az előbbi opciókkal, és egy internetkapcsolattal rendelkező PC-vel is teljeskörűen EDI képessé válhat. Így további költségek, illetve infrastrukturális befektetés nélkül válhat bárki EDI képessé.

EDITEL Partnerhálózat