A honlap böngészésével elfogadja a cookie-k használatát. Tovább információért, kattintson ide!

Hírek

28.08.2012

EDI – A jövő technológiája vagy idejétmúlt megoldás?

Már 25 éve létezik az EDI. Rossz nyelvek azt beszélik, hogy ez már a múlt technológiája?
Karl Cegner: Az elektronikus adatcsere, röviden EDI minden egyéb, de nem a múlt. Épp ellenkezőleg: A technológia létezése óta támogatja az innovatív ellátási lánc menedzsmentet, és az ágazatokon átívelő vállalati összeköttetéseket. A vállalatok fogyasztói termékek piacától a divat- és gasztró szektoron át egészen a bankszféráig automatikus és platformfüggetlen módon cserélnek kereskedelmi és technológiai üzeneteket a számítógépek, illetve az alkalmazások között. Egyszerűen mondva az EDI-nek köszönhetően találhatja meg minden nap a kedvenc tejét, sportfelszerelését, szükséges gyógyszerét, és még sok mást a polcokon.

EDI nélkül ez nem lenne lehetséges?
Cegner: Lehetséges lenne, de mindenképpen sokkal munkaidőigényesebb. Megrendeléseket, szállítóleveleket, számlákat, és a beszerzés további logisztikai folyamatait mind-mind manuálisan kellene feldolgozni. Ez nem csak nagy költséget és munkaerőfelhasználást, hanem magas hibaszázalékot is jelent a papír alapú dokumentumok cseréje esetén. Az elektronikus átvitel lehetővé teszi ezen információk hatékony és hibamentes feldolgozását mind a kereskedők, mind a gyártók számára.

A kezdő EDI-zők gyakran megriadnak a folyamatok átállításához kapcsolódó kiadásoktól. Hogyan győzi meg őket?
Cegner: Itt is jövőorintáltan kell gondolkoznunk. Az EDI bevezetése hibamentes üzleti folyamatokat feltételez. Csak a bevezetés által azonban nem javulnak meg a hiányos üzleti folyamatok, de a problémák és a hiányosságok láthatóvá válnak. Egyedi lehetőség ezeket a hiányosságokat kezelni, és ezáltal hatékony és működő folyamatokat létrehozni. Az adatcsere során a partnerrel folytatott hatékony hosszútávú munka mellett jelentős költségcsökkentésre van lehetőség. További előnyt jelent az új partnerek egyszerű bekapcsolása a szabványosított technológiának köszönhetően, és az ezzel együtt járó vállalati versenyképesség növekedése. Nem a véletlennek köszönhető módon léteznek a teljes közép-kelet-európai régióban tervek az EDI intenzívebb használatára.

Ezek a változtatások még ha fejlődést is eredményeznek, komoly költséget jelenthetnek az EDI felhasználónak. Hogyan lehetséges egy ésszerű ár/érték arány létrehozása?
Cegner: Alapvetően alkalmazandó: minőség az ár előtt. Mint az összes többi iparágban itt is megfigyelhető egy tendencia, vagyis dömpingárral elárasztani a piacot. Ez sajnos gyakran a megbízhatóság és a korrekt tanácsadás rovására megy, amely a végén nagyobb költséget jelenthet, mint az egyszeri alapos bevezetés. Itt tehát körültekintésre van szükség. Természetesen igény szerint különböző EDI megoldások léteznek. Ezek között a feldolgozandó dokumentummennyiség és a belső IT rendszer integrációs képessége tesz különbséget. Nagy dokumentummennyiség esetén csak magasfokú automatizálás révén, vagyis egy teljesen integrált EDI megoldás alkalmazásával lehet elérni a maximális folyamat és költséghatékonyságot. Ezen varáció alkalmazásakor egy közvetlen kapcsolat segítségével a vállalati ERP rendszer képessé válik a konvertálástól az archiválásig az ellátási lánc folyamatainak automatizálására, többek között az árubeszerzés vagy a számlázás területén is. Kis dokumentummennyiséggel rendelkező vállalatok számára megfelelő megoldás a web EDI, illetve a helyben telepítendő EDI-kliens. web EDI használata esetén közvetlenül egy internetportálra kerül a felhasználó. A web EDI portálhoz hasonlóan működik az EDI kliens. A felhasználó az előbbi opciókkal, és egy internetkapcsolattal rendelkező PC-vel is teljeskörűen EDI képessé válhat. Így további költségek, illetve infrastrukturális befektetés nélkül válhat bárki EDI képessé.