Sie müssen Cookies in ihrem Browser aktivieren um diese Website/Applikation in vollem Umfang benutzen zu können.
Sie verwenden einen veralteten Browser mit möglichen Sicherheitsschwachstellen und können nicht alle Funktionen dieser Webseite nutzen.
Hier erfahren Sie, wie einfach Sie Ihren Browser aktualisieren können
+36 / 23 / 504 - 845
MŰSZAKI TÁMOGATÁS -849
EDI TANÁCSADÁS -847

Hírek

14.03.2011

Az elektronikus számlák elterjedése

REWE International AG setzt eBilling um

A REWE International AG az EDITEL-lel és a GS1-gyel együttműködve bevezette az elektronikus aláírással ellátott EANCOM® (EDIFACT) számlák feldolgozását. Megközelítőleg 11 tonna papír felhasználása válik megspórolhatóvá az elektronikus számlázás használatával. A megtakarítási potenciál a szállítók számára is óriási.

Elektronikus számlázásra vonatkozó szabályozás 2005-óta létezik Ausztriában. Ezelőtt csak kinyomtatott példányt lehetett küldeni levélben vagy faxon. A jelenlegi 2001-es EU-s irányelven alapuló osztrák jogszabályok lehetővé teszik a számlák kizárólag elektronikus úton történő továbbítását. Az elektronikus aláírás garantálja a dokumentumok tartalmának eredetiségét és integritását, így megfelelve a hivatalos előírásoknak. A REWE International az első FMCG vállalatok egyikeként vezette be az elektronikus aláírással ellátott számlák feldolgozásához szükséges ECR által ajánlott szabványokat. Az EDI alapú rendszer az ECR keretein belül a GS1-gyel és az EDITEL-lel közösen került kifejlesztésre, és végül megkapta a jóváhagyást az osztrák adóhatóságtól is.

Ennélfogva a REWE International AG jogosult az elektronikus aláírással ellátott számlák fogadására szállítóitól, kiváltva ezzel a papír alapú számlát. Ezeket a fájlokat EANCOM®-INVOIC-nak nevezik és fogadás után elektronikusan tárolják őket. Az archiválási feltételeknek meg kell felelniük az adóügyi előírásoknak, tehát ellenőrzés esetén a fájloknak az adóellenőr által előhívhatóknak kell lenniük. EANCOM®-INVOIC fájlok használatával a teljes számlázási folyamat automatikusan zajlik, a számla fogadásától, a könyvelői vizsgálaton keresztül, a dokumentum archiválásán át egészen a számla kifizetéséig. Csak az árban és mennyiségben fellépő eltérések esetén kell érvényesítenie a számlát egy könyvelőnek, máskülönben a számla kifizetése jóváhagyásra kerül a szállító felé, majd ezt az automatikus könyvelés követi.

Kifejlesztettünk egy automatikus IT-megoldást, amely lehetővé teszi a számlázási folyamat teljesen automatikus feldolgozását.

Norbert Bures, IT vezető és CEO, REWE International Dienstleistungsgesellschaft m.b.H.

A szállítók az elektronikus számlázás kapcsán leginkább a megnövekedett hatékonyságból profitálnak, de az adminisztrációs költségek jelentős csökkenése sem elhanyagolható. A REWE International AG célja az, hogy az EANCOM®-INVOIC fájlok használatával működő elektronikus számlázási rendszert minél több partnerével használja a kölcsönös előnyök végett.

További előnyök a szállítók számára:

  • Rövidebb átfutási időnek köszönhetően gyorsabb számlázási folyamat
  • Kevesebb hiba a bejövő számlákban, hatékonyabb EDI alapú készletfeltöltési folyamatok
  • Papír, tinta, valamint boríték és csomagolóanyag megtakarítása
  • Biztonságos számlázási folyamat
  • Egységes adatformátum minden felhasználónak
  • Tárolási hely felszabadulása köszönhetően az elektronikus archiválásnak
  • Környezetbarát

Elektronikus számla kibocsátásakor néhány dolgot figyelembe kell venni: az aláíró személynek szüksége van egy elektronikus tanúsítványra, amely biztosítja, hogy azonosítójával létrehozhat egy „előrehaladott elektronikus aláírást”. Ilyen tanúsítványhoz az úgynevezett Trust Centerekben lehet hozzájutni. Ausztriában ilyen az A-Cert és az A-Trust. Az aláírási procedúrát önmagában egy a szoftverpiacon kapható termék támogatja. A program ellátja elektronikus aláírással az azzal még nem rendelkező EANCOM®-INVOIC fájlokat.

Ettől a pillanattól a számlák eredetisége és integrációja biztosított és teljesülnek az Áfa visszaigénylésével kapcsolatos feltételeket.

További információ az e-számlázásról

További információért kérjük lépjen kapcsolatba támogató csapatunkkal:
+36/23/5054 844
support(kukac)editel.hu

EDITEL Partnerhálózat