A honlap böngészésével elfogadja a cookie-k használatát. Tovább információért, kattintson ide!

Hírek

14.03.2011

Az elektronikus számlák elterjedése

REWE International AG setzt eBilling um

A REWE International AG az EDITEL-lel és a GS1-gyel együttműködve bevezette az elektronikus aláírással ellátott EANCOM® (EDIFACT) számlák feldolgozását. Megközelítőleg 11 tonna papír felhasználása válik megspórolhatóvá az elektronikus számlázás használatával. A megtakarítási potenciál a szállítók számára is óriási.

Elektronikus számlázásra vonatkozó szabályozás 2005-óta létezik Ausztriában. Ezelőtt csak kinyomtatott példányt lehetett küldeni levélben vagy faxon. A jelenlegi 2001-es EU-s irányelven alapuló osztrák jogszabályok lehetővé teszik a számlák kizárólag elektronikus úton történő továbbítását. Az elektronikus aláírás garantálja a dokumentumok tartalmának eredetiségét és integritását, így megfelelve a hivatalos előírásoknak. A REWE International az első FMCG vállalatok egyikeként vezette be az elektronikus aláírással ellátott számlák feldolgozásához szükséges ECR által ajánlott szabványokat. Az EDI alapú rendszer az ECR keretein belül a GS1-gyel és az EDITEL-lel közösen került kifejlesztésre, és végül megkapta a jóváhagyást az osztrák adóhatóságtól is.

Ennélfogva a REWE International AG jogosult az elektronikus aláírással ellátott számlák fogadására szállítóitól, kiváltva ezzel a papír alapú számlát. Ezeket a fájlokat EANCOM®-INVOIC-nak nevezik és fogadás után elektronikusan tárolják őket. Az archiválási feltételeknek meg kell felelniük az adóügyi előírásoknak, tehát ellenőrzés esetén a fájloknak az adóellenőr által előhívhatóknak kell lenniük. EANCOM®-INVOIC fájlok használatával a teljes számlázási folyamat automatikusan zajlik, a számla fogadásától, a könyvelői vizsgálaton keresztül, a dokumentum archiválásán át egészen a számla kifizetéséig. Csak az árban és mennyiségben fellépő eltérések esetén kell érvényesítenie a számlát egy könyvelőnek, máskülönben a számla kifizetése jóváhagyásra kerül a szállító felé, majd ezt az automatikus könyvelés követi.

Kifejlesztettünk egy automatikus IT-megoldást, amely lehetővé teszi a számlázási folyamat teljesen automatikus feldolgozását.

Norbert Bures, IT vezető és CEO, REWE International Dienstleistungsgesellschaft m.b.H.

A szállítók az elektronikus számlázás kapcsán leginkább a megnövekedett hatékonyságból profitálnak, de az adminisztrációs költségek jelentős csökkenése sem elhanyagolható. A REWE International AG célja az, hogy az EANCOM®-INVOIC fájlok használatával működő elektronikus számlázási rendszert minél több partnerével használja a kölcsönös előnyök végett.

További előnyök a szállítók számára:

  • Rövidebb átfutási időnek köszönhetően gyorsabb számlázási folyamat
  • Kevesebb hiba a bejövő számlákban, hatékonyabb EDI alapú készletfeltöltési folyamatok
  • Papír, tinta, valamint boríték és csomagolóanyag megtakarítása
  • Biztonságos számlázási folyamat
  • Egységes adatformátum minden felhasználónak
  • Tárolási hely felszabadulása köszönhetően az elektronikus archiválásnak
  • Környezetbarát

Elektronikus számla kibocsátásakor néhány dolgot figyelembe kell venni: az aláíró személynek szüksége van egy elektronikus tanúsítványra, amely biztosítja, hogy azonosítójával létrehozhat egy „előrehaladott elektronikus aláírást”. Ilyen tanúsítványhoz az úgynevezett Trust Centerekben lehet hozzájutni. Ausztriában ilyen az A-Cert és az A-Trust. Az aláírási procedúrát önmagában egy a szoftverpiacon kapható termék támogatja. A program ellátja elektronikus aláírással az azzal még nem rendelkező EANCOM®-INVOIC fájlokat.

Ettől a pillanattól a számlák eredetisége és integrációja biztosított és teljesülnek az Áfa visszaigénylésével kapcsolatos feltételeket.

További információ az e-számlázásról

További információért kérjük lépjen kapcsolatba támogató csapatunkkal:
+36/23/5054 844
support(kukac)editel.hu