Sie müssen Cookies in ihrem Browser aktivieren um diese Website/Applikation in vollem Umfang benutzen zu können.
Sie verwenden einen veralteten Browser mit möglichen Sicherheitsschwachstellen und können nicht alle Funktionen dieser Webseite nutzen.
Hier erfahren Sie, wie einfach Sie Ihren Browser aktualisieren können
+36 / 23 / 504 - 845
MŰSZAKI TÁMOGATÁS -849
EDI TANÁCSADÁS -847

Hírek

07.03.2011

A COOP jelentős EDI projektet indít Szlovákiában

Szlovákia legnagyobb kereskedelmi lánca a COOP Jednota egy nemzetközi tender eredményeként talált átfogó megoldást az EDI és az elektronikus számlázás lebonyolítására. A két éves pályázati idő leteltével a négy versenyben lévő helyi és nemzetközi szolgáltató közül az EDITEL lett a befutó. A projekt 2009. október 5-én indult, és várhatóan a nagyságára és összetettségére való tekintettel 2012 végén fejeződik be.

A COOP Jednotáról
A COOP CENTRUM, a.s. (Rt.) 1998-ban jött létre a szlovákiai fogyasztói szövetkezetek bevásárló szervezeteként. 2002-ben egyesültek a szlovák fogyasztói szövetkezetek és a COOP CENTRUM, ezzel megalakítva a COOP Jednota Slovenskát, amely így összefogja és lefedi az egész szlovákiai COOP Jednota rendszert. Jelenleg 36 regionális szövetkezet, valamint 7 logisztikai centrum és nagykereskedés tartozik a COOP Jednota csoporthoz Szlovákia szerte. A közel 2.400 üzlettel rendelkező és 14.000 munkavállalót foglalkoztató csoport magáénak tudhatja Szlovákia legkiterjedtebb és legsűrűbb értékesítési hálózatát. A COOP Jednota Slovenska, a Coop Magyarország Zrt.-vel és a COOP Centrum Družstvo-val (Csehország) együtt a COOP EURO, a.s. alapító tagja. Ezt nemzetközi társaságot 2000-ben hívták életre, annak érdekében, hogy megalapítsák Közép-Európa egyik legnagyobb kereskedői szövetségét. A COOP EURO értékesítési hálózatát a három országban ma már több mint 8.000 üzlet alkotja.

Az EDI projekt
Már valamivel több, mint egy évvel ezelőtt 2008 októberében létrejött egy szerződés a COOP Jednota és az EDITEL SK között a szövetkezetek, a nagykereskedők és a logisztikai centrumok informatikai rendszerének vizsgálatáról, fókuszálva a nemzetközi EDI szabványok tervezett bevezetésére. A cél egy olyan tanulmány megalkotása volt, amely felméri a jelenleg alkalmazott rendszer integrációképességét az EDITEL EDI megoldásaival. Az elemzés szoros együttműködésben zajlott a COOP nyolc IT beszállítójával, azzal a céllal, hogy kialakítsák a megfelelő folyamatokat és eljárásokat a központi elektronikus beszerzés, a fuvarlevelek és átvételi értesítések, a papírmentes elektronikus számlázás és jóváírási értesítések, az automatikus számlaiktatás, valamint a követőüzenetek (APERAK és COMDIS) és az integrált fizetések véghezviteléhez. Az elemzés eredményeképpen idén októberben megszületett az EDITEL SK s.r.o. és a COOP Jednota között egy alapszerződés, amely rendelkezik az átfogó EDI megoldások szállításáról és bevezetéséről mind a 36 szövetkezetben, nagykereskedésben és logisztikai centrumban. A tervezett megoldás az EDITEL szoftvereire épül, magában foglalva az integrációt a COOP csoport különböző informatikai rendszereivel. Továbbá beletartozik a konverzió is, amely során átalakíthatóvá válik az összes jelenleg használt adatformátum, a szabványos UN/EDIFACT formátummá. Ez a szabvány az elektronikus aláírás használatával, a CD/ISO9735 szabvány szerinti kódolással és elektronikus archiválással biztosítja az üzenetek sikeres átvitelét és adatbiztonságát.

A tervezett megoldásnak egyaránt javítania kell a kommunikációt a COOP Jednota és a beszállítói között, valamint a szövetkezeti tagok közötti adatcserét különös tekintettel a nagykereskedőre. A COOP Jednota számára az eXite® – az EDITEL üzleti integrációs hálózata – bevezetése révén évente több mint 15 millió üzleti dokumentumot feldolgozása válik lehetővé. Ebbe az adatforgalomba beletartozik a 2.400 üzlet, a 7 nagykereskedő és annak 300 központja és még további 300 helyi beszállító. Ez a projekt ma Szlovákia messze legnagyobb EDI projektje, hozzájárulva ezzel az EDITEL a régióban elfoglalt vezető EDI szolgáltatói pozíciójához.

Tények és számok
COOP EURO
36 tag - képviselet Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon – összesen 8.000 üzlet – ebből 2.400 Szlovákiában – a COOP Jednota 14.056 munkavállalóval rendelkezik

EDITEL Partnerhálózat