A honlap böngészésével elfogadja a cookie-k használatát. Tovább információért, kattintson ide!

Hírek

07.03.2011

A COOP jelentős EDI projektet indít Szlovákiában

Szlovákia legnagyobb kereskedelmi lánca a COOP Jednota egy nemzetközi tender eredményeként talált átfogó megoldást az EDI és az elektronikus számlázás lebonyolítására. A két éves pályázati idő leteltével a négy versenyben lévő helyi és nemzetközi szolgáltató közül az EDITEL lett a befutó. A projekt 2009. október 5-én indult, és várhatóan a nagyságára és összetettségére való tekintettel 2012 végén fejeződik be.

A COOP Jednotáról
A COOP CENTRUM, a.s. (Rt.) 1998-ban jött létre a szlovákiai fogyasztói szövetkezetek bevásárló szervezeteként. 2002-ben egyesültek a szlovák fogyasztói szövetkezetek és a COOP CENTRUM, ezzel megalakítva a COOP Jednota Slovenskát, amely így összefogja és lefedi az egész szlovákiai COOP Jednota rendszert. Jelenleg 36 regionális szövetkezet, valamint 7 logisztikai centrum és nagykereskedés tartozik a COOP Jednota csoporthoz Szlovákia szerte. A közel 2.400 üzlettel rendelkező és 14.000 munkavállalót foglalkoztató csoport magáénak tudhatja Szlovákia legkiterjedtebb és legsűrűbb értékesítési hálózatát. A COOP Jednota Slovenska, a Coop Magyarország Zrt.-vel és a COOP Centrum Družstvo-val (Csehország) együtt a COOP EURO, a.s. alapító tagja. Ezt nemzetközi társaságot 2000-ben hívták életre, annak érdekében, hogy megalapítsák Közép-Európa egyik legnagyobb kereskedői szövetségét. A COOP EURO értékesítési hálózatát a három országban ma már több mint 8.000 üzlet alkotja.

Az EDI projekt
Már valamivel több, mint egy évvel ezelőtt 2008 októberében létrejött egy szerződés a COOP Jednota és az EDITEL SK között a szövetkezetek, a nagykereskedők és a logisztikai centrumok informatikai rendszerének vizsgálatáról, fókuszálva a nemzetközi EDI szabványok tervezett bevezetésére. A cél egy olyan tanulmány megalkotása volt, amely felméri a jelenleg alkalmazott rendszer integrációképességét az EDITEL EDI megoldásaival. Az elemzés szoros együttműködésben zajlott a COOP nyolc IT beszállítójával, azzal a céllal, hogy kialakítsák a megfelelő folyamatokat és eljárásokat a központi elektronikus beszerzés, a fuvarlevelek és átvételi értesítések, a papírmentes elektronikus számlázás és jóváírási értesítések, az automatikus számlaiktatás, valamint a követőüzenetek (APERAK és COMDIS) és az integrált fizetések véghezviteléhez. Az elemzés eredményeképpen idén októberben megszületett az EDITEL SK s.r.o. és a COOP Jednota között egy alapszerződés, amely rendelkezik az átfogó EDI megoldások szállításáról és bevezetéséről mind a 36 szövetkezetben, nagykereskedésben és logisztikai centrumban. A tervezett megoldás az EDITEL szoftvereire épül, magában foglalva az integrációt a COOP csoport különböző informatikai rendszereivel. Továbbá beletartozik a konverzió is, amely során átalakíthatóvá válik az összes jelenleg használt adatformátum, a szabványos UN/EDIFACT formátummá. Ez a szabvány az elektronikus aláírás használatával, a CD/ISO9735 szabvány szerinti kódolással és elektronikus archiválással biztosítja az üzenetek sikeres átvitelét és adatbiztonságát.

A tervezett megoldásnak egyaránt javítania kell a kommunikációt a COOP Jednota és a beszállítói között, valamint a szövetkezeti tagok közötti adatcserét különös tekintettel a nagykereskedőre. A COOP Jednota számára az eXite® – az EDITEL üzleti integrációs hálózata – bevezetése révén évente több mint 15 millió üzleti dokumentumot feldolgozása válik lehetővé. Ebbe az adatforgalomba beletartozik a 2.400 üzlet, a 7 nagykereskedő és annak 300 központja és még további 300 helyi beszállító. Ez a projekt ma Szlovákia messze legnagyobb EDI projektje, hozzájárulva ezzel az EDITEL a régióban elfoglalt vezető EDI szolgáltatói pozíciójához.

Tények és számok
COOP EURO
36 tag - képviselet Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon – összesen 8.000 üzlet – ebből 2.400 Szlovákiában – a COOP Jednota 14.056 munkavállalóval rendelkezik