+ 36 / 23 / 504 – 845
MŰSZAKI TÁMOGATÁS -849
EDI TANÁCSADÁS -847

Elektronikus adatcsere és digitális archiválás

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara összegyűjtötte az elektronikus adatkezelés előnyeit

EDI Kommunikáció

“Az elektronikus adatcsere és a digitális archiválás hatékonyabbá teheti a vállalatok működését, segítségével idő és pénz takarítható meg.” -írta rólunk a KamaraOnline.hu. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) online hírportálján megjelent cikk az elektronikus adatkezelés és a digitális archiválás előnyeit gyűjtötte össze.

Az elektronikus adatcsere (Electronic Data Interchange, EDI) – az üzleti adatok automatikus átvitele a vállalati számítógépes rendszerek között – már több mint 30 éve támogatja az üzleti folyamatok hatékony működését. Az eCommerce és az eBusiness kategóriákba sorolt EDI legfontosabb ismertetőjegye az adatcsere integrációja: a folyamat nélkülöz mindennemű manuális beavatkozást, jelentős előnyökhöz juttatva ezzel a felhasználót.

Az EDI gazdasági jelentőségét az adja, hogy alkalmas az egymástól különálló, de együttműködő szervezetek – egy vállalat esetén például a partnerek vagy az ügyfelek – üzleti dokumentumainak elektronikus integrálására.

Az EDI használatával a vállalat csökkentheti a költségeit, egyrészt mivel nem szükséges minden esetben kinyomtatni a dokumentumokat, másrészt az elektronikus postázás miatt.

Az EDI rendszer zárt hálózat, amelyben a nemzetközi szabványok és a magas fokú biztonsági protokollok használatával az üzleti dokumentumok számára is megfelelő biztonsági szintet lehet elérni.

Az EDI technológia használatával a vállalat hatékonysága nőhet. A szerződéseit például az elektronikus adatcsere rendszeren keresztül biztonságosan, valós időben továbbíthatja, így a feldolgozási idő felgyorsul. Nem jelent problémát az sem, ha a fogadó fél a melléklet miatt nem engedélyezi a fogadást – ami az emailes továbbításban gyakran előfordul. Minden adat, információ megérkezik, a folyamat az elejétől a végéig nyomon követhető, könnyen ellenőrizhető, a manuális adatbevitelből adódó hibázási lehetőségek is elkerülhetők.

Az EDI technológia további előnye, hogy több – akár több ezer – partner esetén is elegendő vállalatonként egy kommunikációs csatorna kiépítése. A vállalati kommunikáció leegyszerűsödik, amivel jelentős költségmegtakarítás érhető el.

Digitális archiválás: elektronikus dokumentumok biztonságos tárolása

Magyarországon a digitális archiválás szabályait a 114/2007. (XII. 29.) GKM rendelet rögzíti.

Digitális Archiválás

Az EDI-hez hasonlóan a digitális archiválás is a mai modern és optimális elektronikus jogi – üzleti folyamatok szerves része. Amellett, hogy helyet és erőforrást takarít meg, a digitális archiválás biztonságos módszer, amely lehetővé teszi az üzleti információk azonnali elérhetőségét és nagyon hatékony kezelését. Az előnyök sora folytatható: a digitális archiváló rendszer

  • felkészíthető a különböző adatformátumok kezelésére; a törvényben meghatározott adatsérthetetlenségeket a rendszer az egész archiválási időtartamra garantálja;
  • web-alapú felhasználói felületén keresztül szabályozott módon – ki, mit, hogyan tud elérni, eredetivel megegyező másolatot letölteni stb. – biztosítja, hogy a vállalat dolgozói hozzáférjenek a dokumentumokhoz;
  • lehetővé teszi (akár egy archívumon belül) különböző keresési feltételek beállítását;
  • igény esetén rövid időn belül ideiglenes hozzáférést tud biztosítani például könyvvizsgáló részére;
  • segíti a tárhely bővítését.

A digitális archiválás tehát kifejezetten ajánlott minden olyan vállalatnak, ahol kényes, nagy biztonságot igénylő adatokkal dolgoznak, és ahol az adatok sértetlenségének megőrzése kiemelkedő fontosságú.

További információért az elektronikus adatcserével és a digitális archiválással kapcsolatban forduljon bizalommal munkatársunkhoz!

Hernádi Gábor

Hernádi Gábor,
Key Account Manager EDITEL Hungary Kft.

+36 / 30 / 300 1393
hernadi@editel.hu

Kérjük, aktiválja a cookie-kat a böngésző beállításaiban, hogy a weboldal teljes tartalmát el tudja érni.
Jelenleg elavult böngészőt használ, mely biztonsági hiányosságokhoz és csökkentett felhasználói élményhez vezethet.
Hogyan frissítheti egyszerűen böngészőjét.